2023, április 2.
14 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Putyin: minden fél számára károsak a szankciók

Minden fél számára károsak a büntető és a protekcionista intézkedések, és mindenki érdekelt az Oroszországgal szembeni szankciók felfüggesztésében – hangsúlyozta keddi bécsi látogatásán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Alexander Van der Bellen osztrák államfővel közös sajtótájékoztatóján az orosz vezető megjegyezte: országa ennek ellenére a nyugati szankciók jelentette összes akadállyal megbirkózott. A nyugati országok több büntető intézkedéssel sújtották Moszkvát a Krím félsziget 2014-es bekebelezése és a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott támogatása miatt.

Putyin jelezte: megérti, hogy minden egyes uniós tagállam nehezen viszonyul az összetett témához.

Van der Bellen válaszában aláhúzta, hogy Ausztria Oroszország-politikája a jövőben is összhangban marad az Európai Unió álláspontjával. Az osztrák államfő leszögezte, hogy mindemellett az Oroszországgal folytatott párbeszédet is fontosnak tartja. Putyin és Van der Bellen országaik kapcsolatainak baráti jellegét hangsúlyozták. Az osztrák vezető elmondta: Ausztria mindig kész arra, hogy hozzájáruljon a nemzetközi feszültségek csökkentéséhez.

Sok uniós tagállammal ellentétben Ausztria nem utasított ki orosz diplomatákat azt követően, hogy a nagy-britanniai Salisburyben megmérgezték Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát. A britek szerint Moszkva áll a botrány mögött. Van der Bellen úgy vélte, hogy a nehézkes viszony ellenére nincs bizalmi válság Moszkva és az Európai Unió között.

„A politikában időről időre újra felbukkannak hitelességi kérdések” – vélekedett az osztrák vezető.

Putyin szerint Oroszország esetében nem beszélhetünk hitelességi problémáról.

„Ez azok számára jelent gondot, akik azt akarják, hogy Oroszországgal kapcsolatban felmerüljön ez a probléma” – mondta.

Moszkva nyitott, és együttműködésre kész – hangsúlyozta Putyin, aki szerint mindenki érdeke a jó viszony helyreállítása.

Az orosz elnök úgy vélekedett: van esély arra, hogy fokozatosan felmelegítsék az orosz-uniós kapcsolatokat. „A teljes körű együttműködés újrakezdésében nemcsak Oroszország, hanem európai barátaink is érdekeltek” – mondta Putyin.

A moszkvai vezető hozzátette, hogy építő jellegű, ám nem könnyű párbeszéd zajlik Brüsszel képviselőivel arról, hogy felélesszék a kooperáció korábbi formáit.

Az orosz vezető a nap folyamán Sebastian Kurz néppárti kancellárral, valamint Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellárral is találkozik. Strache a hétvégén az Oroszországgal szembeni szankciók felfüggesztésére szólította fel az EU-t.

A keddi Putyin hatodik hivatalos látogatása a hagyományosan semleges Ausztriában. Az orosz elnök annak alkalmából kereste fel az országot, hogy ötven évvel korábban megkötötték az első gázszállítási szerződést Európa és a Szovjetunió között.

A problémákkal terhelt viszony ellenére nincs bizalmi válság Moszkva és az Európai Unió között – vélekedett Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök kedden Bécsben. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: orosz tűzörvény zúdul az ukrán állásokra a Szvatovo-Kremenna fronton

Az orosz Központi Katonai Körzet egységei folytatják offenzívájukat a frontvonalon Szvatovo-Kremenna közelében. Az orosz páncélos csoportok támadása előtt rakéta-sorozatvetők, tarackok és harckocsik tűzörvénye zúdul az...

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...
spot_img

Videó