2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Putyin “megenné Zelenszkijt reggelire” a tárgyalásokon – volt ukrán kormányfő

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek kerülnie kellene a közvetlen tárgyalásokat Vlagyimir Putyinnal – tanácsolta Ukrajna volt miniszterelnöke a két állam közötti feszültség kiéleződése közepette.

Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő a Kijevi Biztonsági Fórumon közölte ezt, amelyet a Nyitott Ukrajna elnevezésű YouTube-csatorna közvetített szerdán. Jacenyuk azt mondta, hogy “Oroszország elrettentésének legjobb módja az, ha erősek maradunk és egységesek vagyunk, mind belföldön, mind nemzetközi szinten”.

“Nem bírálom Zelenszkijt, de azt tanácsolnám neki, hogy ne folytasson külön tárgyalásokat Putyinnal” – mondta, hozzátéve, hogy az ukrán elnök “csak akkor tárgyalhat Putyinnal, ha szövetségeseink – az USA és az EU – is jelen vannak”.

Ellenkező esetben Jacenyuk arra figyelmeztetett, hogy ha Zelenszkij szemtől szemben tárgyal Putyinnal, az orosz államfő “megeszi őt reggelire”.

Az ukrán politikus azt is “ostobaságnak” minősítette, hogy a Nyugat biztonsági garanciákat tart fenn Oroszországgal, amely helyett kemény szankciókat sürgetett az ország és vezetője ellen.

Jacenyuk ragaszkodott ahhoz is, hogy Kijevnek halált okozó védelmi fegyvereket kell kapnia, “hogy elrettentse és megállítsa” Moszkvát.

A volt ukrán miniszterelnök kijelentései a két kelet-európai állam közötti ellenségeskedés fokozódása közepette hangzottak el. Szerdán orosz diplomaták és a NATO képviselői Brüsszelben találkoztak, hogy megvitassák az európai kontinens biztonsági aggályait, amelynek fókuszában Kijev volt.

Jens Stoltenberg, az Egyesült Államok vezette katonai blokk főtitkára világossá tette, hogy a NATO nem hajlandó kompromisszumot kötni az általa alapvetőnek tartott értékek tekintetében annak érdekében, hogy eleget tegyen Oroszország követeléseinek.

Múlt hónapban Moszkva írásbeli biztosítékokat kért arra vonatkozóan, hogy Ukrajnát nem veszik fel a katonai blokk tagjává. A NATO-vezetője szerint “csak Ukrajna és 30 szövetségese dönthet arról, hogy Ukrajna mikor válik taggá … Oroszországnak nincs vétójoga”.

Az orosz-ukrán határon az elmúlt hónapokban fokozódott a feszültség.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter novemberben arra figyelmeztetett, hogy “egyre több katonát és felszerelést halmoznak fel a Donbassz kontaktvonal mentén, egyre több nyugati “kiképző” támogatásával”. A csúcsdiplomata szerint ezek a nemzetek oroszellenes akciókra ösztönzik a kijevi tisztviselőket, amelyek – figyelmeztetett – “katonai kalandozásokká eszkalálódhatnak”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...