2023, november 29.
-1.1 C
Budapest
-1.5 C
Moszkva

Putyin “megenné Zelenszkijt reggelire” a tárgyalásokon – volt ukrán kormányfő

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek kerülnie kellene a közvetlen tárgyalásokat Vlagyimir Putyinnal – tanácsolta Ukrajna volt miniszterelnöke a két állam közötti feszültség kiéleződése közepette.

Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő a Kijevi Biztonsági Fórumon közölte ezt, amelyet a Nyitott Ukrajna elnevezésű YouTube-csatorna közvetített szerdán. Jacenyuk azt mondta, hogy “Oroszország elrettentésének legjobb módja az, ha erősek maradunk és egységesek vagyunk, mind belföldön, mind nemzetközi szinten”.

“Nem bírálom Zelenszkijt, de azt tanácsolnám neki, hogy ne folytasson külön tárgyalásokat Putyinnal” – mondta, hozzátéve, hogy az ukrán elnök “csak akkor tárgyalhat Putyinnal, ha szövetségeseink – az USA és az EU – is jelen vannak”.

Ellenkező esetben Jacenyuk arra figyelmeztetett, hogy ha Zelenszkij szemtől szemben tárgyal Putyinnal, az orosz államfő “megeszi őt reggelire”.

Az ukrán politikus azt is “ostobaságnak” minősítette, hogy a Nyugat biztonsági garanciákat tart fenn Oroszországgal, amely helyett kemény szankciókat sürgetett az ország és vezetője ellen.

Jacenyuk ragaszkodott ahhoz is, hogy Kijevnek halált okozó védelmi fegyvereket kell kapnia, “hogy elrettentse és megállítsa” Moszkvát.

A volt ukrán miniszterelnök kijelentései a két kelet-európai állam közötti ellenségeskedés fokozódása közepette hangzottak el. Szerdán orosz diplomaták és a NATO képviselői Brüsszelben találkoztak, hogy megvitassák az európai kontinens biztonsági aggályait, amelynek fókuszában Kijev volt.

Jens Stoltenberg, az Egyesült Államok vezette katonai blokk főtitkára világossá tette, hogy a NATO nem hajlandó kompromisszumot kötni az általa alapvetőnek tartott értékek tekintetében annak érdekében, hogy eleget tegyen Oroszország követeléseinek.

Múlt hónapban Moszkva írásbeli biztosítékokat kért arra vonatkozóan, hogy Ukrajnát nem veszik fel a katonai blokk tagjává. A NATO-vezetője szerint “csak Ukrajna és 30 szövetségese dönthet arról, hogy Ukrajna mikor válik taggá … Oroszországnak nincs vétójoga”.

Az orosz-ukrán határon az elmúlt hónapokban fokozódott a feszültség.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter novemberben arra figyelmeztetett, hogy “egyre több katonát és felszerelést halmoznak fel a Donbassz kontaktvonal mentén, egyre több nyugati “kiképző” támogatásával”. A csúcsdiplomata szerint ezek a nemzetek oroszellenes akciókra ösztönzik a kijevi tisztviselőket, amelyek – figyelmeztetett – “katonai kalandozásokká eszkalálódhatnak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó