2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

A CIA által kiképzett egységek harcolhatnak az oroszok ellen Ukrajnában

Az amerikai CIA felügyelte az ukrán különleges erők tagjainak titkos kiképzési programját amelynek célja egy esetleges konfliktusra történő felkészülés – állítják volt amerikai hírszerzési és nemzetbiztonsági tisztviselők.

A küldetés állítólag a Krím 2014-es orosz visszacsatolása óta tart egy titkosított létesítményben az Egyesült Államok déli részén – írja a Yahoo News.

A katonai kiképzőtáborban lőfegyver, álcázási technikák és szárazföldi navigációs gyakorlatokat végeztek, valamint olyan taktikákra összpontosítottak, mint a “fedezék és mozgás” – közölték a korábbi tisztviselők.

Egy meg nem nevezett, magas rangú (jelenleg is szolgálatban álló) tiszt azonban állítólag kitartott amellett, hogy a program mögött soha nem állt támadó szándék. “A kiképzés célja, és az elvégzett kiképzések célja az volt, hogy segítse a hírszerzést” – mondta a forrás.

A jelentés szerint a programot, amelyet a CIA szárazföldi részlegének dolgozó paramilitáris egységek felügyelnek, Barack Obama amerikai elnök kormányzása alatt hozták létre, és a későbbi washingtoni vezetők folytatták és módosították azt.

A CIA egyik volt vezetője szerint a hírszerző ügynökség évtizedek óta biztosít meghatározott kiképzést a kijevi egységeknek, hogy megőrizzék az ország függetlenségét és ellenálljanak Moszkva befolyásának. Az együttműködés azonban “felpörgött” a 2014-es események nyomán, amikor a Nyugat által támogatott erőszakos kijevi Majdan olyan eseményláncolatot indított el, amelynek következtében Kijev elvesztette az ellenőrzést a Krím felett, és véres konfliktus tört ki a Donbassz térségében.

A CIA Ground Branch paramilitáris egységei is elindultak az ország keleti részén kialakult frontvonalhoz, hogy 2015-től tanácsokat adjanak az ott állomásozó ukrán csapatoknak – közölték az egykori CIA tisztviselők. Egy, a kiképzési programot jól ismerő forrás azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy “felkelőket képeztek ki”, és hogy megtanította az ukrán harcosokat arra, hogyan “gyilkolják az oroszokat”.

Azzal összefüggésben, hogy a közelmúltban azt állították, hogy Moszkva inváziót tervezhet szomszédja ellen, a volt magas rangú hírszerzési tisztviselő utalt arra, hogy a kiképzésen részt vevő ukránok kulcsszerepet játszhatnak. “Már nyolc éve képezzük ki ezeket a fickókat. Nagyon jó harcosok. Ez az a pont, ahol az ügynökség programjának komoly hatása lehet”.

Az amerikai sajtóban publikált jelentés az orosz-ukrán határon tapasztalható fokozott feszültségek közepette készült. Decemberben Szergej Sojgu moszkvai védelmi miniszter azt közölte, hogy amerikai zsoldosok (PMC) vegyi fegyverek bevetésével készítenek elő provokációt Ukrajna háború sújtotta keleti részén.

A katonai vezető a védelmi minisztérium igazgatótanácsának ülésén az orosz fővárosban elmondta, hogy Ismeretlen vegyi összetevőket tartalmazó tartályokat szállítottak Adijivka (Avgyejevka) és Krasznij Liman városba provokáció végrehajtására. A miniszter azonban nem közölt további részleteket vagy bizonyítékokat a vegyi támadásokról.

Az elmúlt hónapokban fokozatosan növekedett a feszültség Kelet-Ukrajnában, és Nyugaton olyan aggodalmak hangzottak el, hogy Moszkva nagyszabású inváziót tervez Ukrajnában – a Kreml többször is tagadta ezeket a vádakat és hisztériakeltésnek minősítette azt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter novemberben arra figyelmeztetett, hogy “egyre több katonát és felszerelést halmoznak fel a Donbassz kontaktvonal mentén, egyre több nyugati “kiképző” támogatásával”. A csúcsdiplomata szerint ezek a nemzetek oroszellenes akciókra ösztönzik a kijevi tisztviselőket, amelyek – figyelmeztetett – “katonai kalandozásokká eszkalálódhatnak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...