2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Mától minden ukrán újság, magazin csak ukránul jelenhet meg

Ukrajnában 2022 január 16-tól minden nyomtatott sajtónak át kell térnie az ukrán nyelvre a sokat kritizált nyelvtörvény vasárnap hatályba lépő módosításainak értelmében.

“A törvény értelmében a nyomtatott tömegtájékoztatási eszközök más nyelven is készülhetnek, azzal a feltétellel, hogy az idegen nyelven kiadott példányszám megegyezik az államnyelven [ukránul] kiadott példányszámmal” – közölte Tarasz Kreminy állami nyelvvédelmi biztos egy Facebook-bejegyzésben.

“Minden nyelvi változatot ugyanazon a néven kell kiadni, és tartalmilag, mennyiségileg, nyomdatechnikailag azonosnak kell lenniük. Ugyanazzal a számmal és ugyanazon a napon kell forgalomba kerülniük”.”

Ez alól a szabály alól csak a regionális médiumok képeznek kivételt, amelyek 2024 júliusáig kötelesek áttérni az ukrán nyelvre. A törvény azt is kimondja, hogy az újságárusoknál a nyomtatott sajtó választék legalább 50%-ban ukrán nyelvű legyen.

A törvény nem vonatkozik majd a kisebbségi nyelvű (a krími tatárok, a karaiták és a krimcsák), valamint az angol vagy bármely más hivatalos uniós nyelven megjelenő nyomtatott sajtóra. Az orosz nyelv nem került a kivételek közé.

A törvény megsértése 8500 hrivnyáig (kb. 90.000 Ft) terjedő pénzbírsággal lesz büntethető, amely összeg ismételt törvénysértés esetén emelkedik. A törvény betartását egy nyelvi biztosnak nevezett tisztviselő és regionális irodái, valamint közéleti aktivisták és egyszerű polgárok fogják ellenőrizni, akiknek a jogsértésekről értesíteniük kell a nyelvi biztos hivatalát.

A Verhovna Rada (ukrán parlament) 2019. április 25-én fogadta el az ukrán nyelvtörvényt, amit május 15-én az akkor már leköszönő elnök, Pjotr Porosenko írt alá. A dokumentum előírja, hogy az ukránoknak az élet minden területén az ukrán nyelvet kell használniuk.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”21888″]

A törvény a magánbeszélgetések és a vallási szertartások kivételével minden területre kiterjed. A hivatalos többnyelvűség bevezetésére irányuló kísérleteket “az alkotmányosan kialakított állami rend erőszakos megváltoztatására vagy megdöntésére irányuló cselekményeknek” nyilvánították. Ugyanakkor bevezették az “ukrán nyelv nyilvános megalázásának” fogalmát, amelyet “az ukrán állami szimbólumok megsértésével egyenértékű, a törvény szerint büntetendő jogellenes cselekményként” értelmeznek.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26810″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...