2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Mától minden ukrán újság, magazin csak ukránul jelenhet meg

Ukrajnában 2022 január 16-tól minden nyomtatott sajtónak át kell térnie az ukrán nyelvre a sokat kritizált nyelvtörvény vasárnap hatályba lépő módosításainak értelmében.

“A törvény értelmében a nyomtatott tömegtájékoztatási eszközök más nyelven is készülhetnek, azzal a feltétellel, hogy az idegen nyelven kiadott példányszám megegyezik az államnyelven [ukránul] kiadott példányszámmal” – közölte Tarasz Kreminy állami nyelvvédelmi biztos egy Facebook-bejegyzésben.

“Minden nyelvi változatot ugyanazon a néven kell kiadni, és tartalmilag, mennyiségileg, nyomdatechnikailag azonosnak kell lenniük. Ugyanazzal a számmal és ugyanazon a napon kell forgalomba kerülniük”.”

Ez alól a szabály alól csak a regionális médiumok képeznek kivételt, amelyek 2024 júliusáig kötelesek áttérni az ukrán nyelvre. A törvény azt is kimondja, hogy az újságárusoknál a nyomtatott sajtó választék legalább 50%-ban ukrán nyelvű legyen.

A törvény nem vonatkozik majd a kisebbségi nyelvű (a krími tatárok, a karaiták és a krimcsák), valamint az angol vagy bármely más hivatalos uniós nyelven megjelenő nyomtatott sajtóra. Az orosz nyelv nem került a kivételek közé.

A törvény megsértése 8500 hrivnyáig (kb. 90.000 Ft) terjedő pénzbírsággal lesz büntethető, amely összeg ismételt törvénysértés esetén emelkedik. A törvény betartását egy nyelvi biztosnak nevezett tisztviselő és regionális irodái, valamint közéleti aktivisták és egyszerű polgárok fogják ellenőrizni, akiknek a jogsértésekről értesíteniük kell a nyelvi biztos hivatalát.

A Verhovna Rada (ukrán parlament) 2019. április 25-én fogadta el az ukrán nyelvtörvényt, amit május 15-én az akkor már leköszönő elnök, Pjotr Porosenko írt alá. A dokumentum előírja, hogy az ukránoknak az élet minden területén az ukrán nyelvet kell használniuk.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”21888″]

A törvény a magánbeszélgetések és a vallási szertartások kivételével minden területre kiterjed. A hivatalos többnyelvűség bevezetésére irányuló kísérleteket “az alkotmányosan kialakított állami rend erőszakos megváltoztatására vagy megdöntésére irányuló cselekményeknek” nyilvánították. Ugyanakkor bevezették az “ukrán nyelv nyilvános megalázásának” fogalmát, amelyet “az ukrán állami szimbólumok megsértésével egyenértékű, a törvény szerint büntetendő jogellenes cselekményként” értelmeznek.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26810″]

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...