2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Putyin megbeszélésekre hív kelet-Ukrajna “államiságáról”

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap azonnali tárgyalásokra hívott fel dél – és kelet-Ukrajna államiságáról. Szóvivőjén keresztül elmondta, hogy nem jelenti azt, hogy Moszkva hozzájárul a lázadók által kért és birtokba vett területek függetlenségéhez.

 

 

A Kremlin vezetőjének megjegyzései követték a napokban történt heves nyilvános szereplését, amiben kijevi vezetést a nácikhoz hasonlította és figyelmeztette a Nyugatot, hogy “ne szórakozz velünk”- ezt arra adott válaszában mondotta, hogy az Európai Unió újabb szankciókat készít elő Oroszország ellenében – annak érdekében – hogy Oroszország befejezze a “közvetlen katonai beavatkozást” Ukrajnában.

 

Az ukrán katonaság vasárnap megerősítette Mariupol kikötőit, ami most az aktuális célpontja a felkelő hadsereg múlt héten indult offenzívájának, akik az Azovi Tenger partján végig visszanyomták a kormányerőket a megnyitott új frontszakaszon, gyakorlatilag feltörölték velük a tengerpartot.

 

“A tárgyalásoknak azonnal meg kellene indulniuk és nem csak technikai kérdésekről, hanem a társadalom és államiság politikai szervezetéről dél-Ukrajnában” – mondta egy interjúban Putyin az Egyes Csatorna nevű televíziós csatornának.

 

Moszkva a maga részéről – mondta – nem tudott félreállni, amíg embereket lőttek “majdnem mint (céllövészeten) a céltáblát”

 

Putyin szóhasználatát – “államiság” – úgy értelmezte a Nyugati média, mint a lázadók követelésének támogatását a függetlenségben – és ez ezidáig nyilvánosság előtt Moszkva ehhez nem adta a hozzájárulását.

 

De Dimitry Peskov – Putyin szóvivője – ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ez nem hozzájárulás Moszkvából a lázadók követeléseihez. Arra kérdésre, hogy – ahogy a felkelők mondják” Novorossia, azaz Új-oroszország – maradna e Ukrajna része, azt felelte Peskov, hogy “természetesen”.

 

“Csak Ukrajna tud elérni megállapodást Novorossia-val -Novorossia érdekeit is fegyelembe véve- és ez az egyetlen út politikai egyezség eléréséhez”

 

A felkelők felálltak a “Novorossia” kifejezés mellé, miután Putyin orosz elnök először használta azt áprilisban. Putyin a cári időszakban vett kifejezést használta – Novorossia – új-Oroszország, akkoriban ez volt délkelet-Ukrajna neve. Az ukránok számára ez a kifejezés mélyen sértő, és azt mondják, ez felfedi Oroszország birodalmi terveit az országukra vonatkozóan (Ukrajnára).

 

Moszkva már régóta felhívta rá Kijevet, hogy az folytasson közvetlen tárgyalásokat a felkelőkkel. Erre Kijev azt mondja, hogy ő készen áll plusz jogokat adni a délnek és a keletnek de közvetlenül fegyveres felkelőkkel nem áll tárgyalni mert azokat “nemzetközi terroristáknak” tartja és Oroszország bábjainak, akiket csak Moszkva tud gyeplőszáron tartani.

 

 

 

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....