2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin: Magyarország fontos partnere Oroszországnak Európában

Magyarország fontos partnere Oroszországnak Európában – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott, mintegy ötórás találkozót követő sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Putyin azt mondta: a koronavírus-járvány ellenére a két ország közötti áruforgalom a tavalyi év tizenegy hónapjában 30 százalékkal nőtt, 5,5 milliárd dollárt tett ki. A kölcsönös beruházások értéke eléri az egymilliárd dollárt – tette hozzá.

Eredményesen, hatékonyan dolgozik az orosz-magyar gazdasági együttműködési kormányközi bizottság is – jegyezte meg az orosz elnök.

Putyin: Magyarország megbízható partner az orosz gáz tranzitszállításában is

Magyarország változatlanul bizonyítja, hogy megbízható partner az orosz gáz tranzitszállításában – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök kiemelte: fontos szerepet játszik az energetika az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokban. Oroszország sok éve megszakítás nélkül látja el Magyarországot energiaforrással, a magyar kőolajfogyasztás 55 százalékát és a gázfogyasztás 80 százalékát fedi le – jelentette ki.

Az orosz gázszállítás Magyarországra hosszú távú megállapodásnak köszönhetően történik, melyet tavaly hosszabbítottak meg 2036-ig – tette hozzá Vlagyimir Putyin.

Hangsúlyozta: Oroszország nyitott a további együttműködésre.

Orbán: tárgyalás kezdődhet az orosz gázszállítás mennyiségének emeléséről

Érdemi tárgyalásokat folytathatnak arról, hogy egymilliárd köbméterrel emeljék az éves mennyiségét a hosszú távú orosz-magyar gázszállításnak – jelentette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: az Oroszország és Magyarország közötti hosszú távú gázszállítási szerződés értéke a jövőre nézve különösen nagy lesz, tehát nem csökkenteni kell a mennyiséget, hanem inkább növelni.

Kitért arra: a paksi erőmű építkezésének előkészítése a végső fázisba lépett és amint az utolsó engedély is megvan, “a beruházás automatikusan átlép a következő, úgynevezett létesítési fázisba és ezzel megtesszük a döntő lépést mi magyarok, hogy önállók legyünk a villamosenergia-ellátás terén”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS