2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Lengyelország kész védelmi fegyvereket adni Ukrajnának

Lengyelország kész védelmi fegyvereket adni Ukrajnának, köztük lőszereket, hordozható légvédelmi rendszereket és különböző drónokat (pilóta nélküli repülőgépeket) – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden, kijevi utazása előtt, ukrán médiajelentések szerint.

“Szolidaritást vállalunk ukrán szomszédainkkal, tekintettel az Oroszország felől érkező fenyegetésre. A szolidaritás és a szavak azonban ma már nem elegendőek, most tettekre van szükség. Emiatt és a kialakult rendkívül veszélyes katonai helyzetre tekintettel készek vagyunk védelmi fegyvereket is adni” – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Lengyelország milyen katonai segítséget tervez nyújtani Ukrajnának, Morawiecki azt mondta: “lőszereket, Grom típusú hordozható légvédelmi rakétarendszereket és különféle típusú drónokat”. Hozzátette, hogy Lengyelország ezen felül humanitárius segítséget is nyújt Ukrajnának.

Közölte: kijevi tárgyalásai alatt tisztázni kívánja, milyen katonai segítségre van szükségük az ukránoknak, hogy megvédhessék magukat egy esetleges orosz támadással szemben.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy Ukrajna nagyra értékeli Lengyelország jelentős támogatását.

Morawiecki kedden már tárgyalt is az ukrán kormányfővel, és közösen tartott sajtótájékoztatójukon közölte, hogy az ukrán-orosz válság tekintetében Lengyelország a legrosszabb forgatókönyvre is felkészül, noha reméli, hogy ez nem következik be. “Ha mégis, mi készen állunk az ukrán sebesültek fogadására, valamint Ukrajna állampolgárai egy részének evakuálására” – szögezte le.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29273″]

Morawiecki elmondta, hogy Lengyelország érdekelt egy új ukrajnai gázvezeték megépítésében, az orosz Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását pedig “geopolitikai kockázatnak” nevezte. Hozzátette: közösen fordulnak Németországhoz azzal a felhívással, hogy ne indítsa el ezt a gázvezetéket, mert azzal Oroszország képes lesz Európát zsarolni. Berlinnek azt üzente, hogy “nem lehet egyik kézzel szolidaritást kifejezni Ukrajnával, a másikkal pedig aláírni az Északi Áramlat-2 tanúsító okmányait”.

A lengyel kormányfő emlékeztetett arra, hogy Lengyelország most is szállít gázt Ukrajnának. Szavai szerint tárgyaltak ennek a mennyiségnek a növeléséről. “Ehhez meg kell valósítani bizonyos beruházásokat, amelyeket készek vagyunk végrehajtani” – tette hozzá.

Smihal kiemelte: Ukrajna lát perspektívát abban, hogy lengyelországi LNG-terminálokból importáljon földgázt, valamint lengyel és más európai vállalatok ukrajnai gáztározókat használjanak készleteik tárolására.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...