2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Hamarosan kiderül, hogy hogyan lép Moszkva a biztonsági igényekre adott amerikai válaszra

A Nyugat igyekszik elfelejteni a biztonság oszthatatlanságának elvét – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 24 hírtelevízióban sugárzott nyilatkozatában, miután kedden telefonon beszélt amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel.

Lavrov szerint az Egyesült Államok fontos, de másodlagos kérdések megvitatására összpontosít az Oroszország által sürgetett biztonsági garanciák ügyében.

Az orosz diplomácia vezetője kifogásolta, hogy Washington szerinte negatívan reagált Moszkvának arra a követelésére, hogy szövetségeseivel együtt jóhiszeműen teljesítse a biztonság oszthatatlanságáról szóló megállapodást.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország ragaszkodni fog az őszinte párbeszédhez és ahhoz, hogy őszinte magyarázatot kapjon arra, miért nem akarja teljesíteni a Nyugat a kötelezettségvállalásait.

“Más szóval, a nemzetközi jognak ezt az euroatlanti térségben elfogadott kulcsfontosságú elvét (a biztonság oszthatatlanságának elvét) nyugati kollégáink egyszerűen megpróbálják nemcsak figyelmen kívül hagyni, hanem teljes mértékben átadni a feledésnek. És hogy ez ne történhessen meg, amikor Washingtonból megkaptuk a reagálást eredeti javaslatainkra, ezt külön üzenetben részletesen leírtam és elküldtem az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagállamai és számos más állam külügyminiszterének, hogy ismerjék az álláspontunkat” – mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov közölte: Oroszországban a befejezéséhez közeledik a tárcaközi egyeztetés arról, hogy Moszkva miként reagáljon a biztonsági garanciaigényére adott amerikai válaszra. A javaslatokat Vlagyimir Putyin elnöknek fogják beterjeszteni.

Vlagyimir Putyin az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen megtartott moszkvai sajtótájékoztatóján szintén azt nehezményezte, hogy az Egyesült Államok és a NATO figyelmen kívül hagyta Oroszország fő aggodalmait.

Moszkva azt szeretné, ha a NATO befejezné keleti terjeszkedését, ha az orosz határok közelébe nem telepítenének csapásmérő eszközöket és ha az észak-atlanti szövetség katonai infrastruktúráját visszavonnák oda, ahol az 1997-es orosz-NATO együttműködési alapmegállapodás előtt volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...