2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Putyin lejárt útlevéllel is engedélyezi az ukránok belépését az országba

Az ukrán állampolgárok ezentúl akkor is beléphetnek Oroszországba, ha lejárt az útlevelük – írja elő egy Vlagyimir Putyin elnök által aláírt új rendelet. Moszkva és Kijev még 1997-ben ratifikálta a vízummentességről szóló megállapodást, amelyet Ukrajna nem volt hajlandó megújítani, és 2023. január 1-jén érvényét vesztette.

Moszkva azonban úgy döntött, hogy egyoldalúan engedélyezi az ukrán állampolgárok vízummentes határátlépését.

Az orosz államfő által jóváhagyott és pénteken közzétett rendelet más alternatív személyazonosító okmányokat is felsorol, amelyeket elegendőnek tekintenek a beutazáshoz. Ezek közé tartozik a külső (nemzetközi utazásra szánt) útlevél, a diplomata útlevél, valamint a speciális tengerész- vagy pilótaigazolvány. A 16 év alatti gyermekek csak születési anyakönyvi kivonattal léphetnek át Oroszországba.

Emellett a dokumentum szerint “az ukrán állampolgárok ukrán területről olyan okmányok alapján is beléphetnek az Oroszországi Föderáció területére, … amelyek érvényessége lejárt”.

Múlt héten Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa a médiának azt mondta, hogy a blokk “csaknem 10 millió ukrán menekültet fogadott be …” tavaly február óta, amikor Oroszország hadműveletet indított a szomszédos országban.

A Statista friss jelentése szerint Németországba 1,09 millióan, Lengyelországba pedig 968 ezren érkeztek, így ez a két ország az EU első számú célországa.

Ugyanez a forrás azonban úgy becsüli, hogy eddig Oroszország fogadta be a legtöbb ukrán állampolgárt – mintegy 1,27 millióan.

Eközben tavaly januárban a TASZSZ hírügynökség orosz tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy addigra több mint 5,2 millió ukrán lépett át az országba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó