2023, november 29.
-1.1 C
Budapest
-1.5 C
Moszkva

Danyilov: azt mondják addig támogatják Ukrajnát, amíg kell, de győzelemről nem beszélnek

A Nyugatnak nincs világos képe arról, hogy mivel járna egy ukrajnai győzelem – panaszolta Olekszij Danyilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára egy pénteki tévéinterjúban.

Danyilov megjegyezte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei többször is kijelentették, hogy Kijev mellett állnak “addig, amíg csak szükséges”. A biztonsági főnök szerint azonban az ország nyugati támogatói soha nem pontosították, hogy ez addig tartana, amíg Ukrajna győzelmet nem arat.

“Senki sem tud egyértelműen válaszolni nekünk, hogy mit jelent a győzelmünk. Ők azt mondják nekünk: Addig támogatunk benneteket, amíg…, és ezután még soha nem hallottam tőlük a ‘győzelem’ szót. Azt mondják: ‘Amíg ti magatok nem döntötök'”.

Danyilov hangsúlyozta, hogy Kijevnek tudnia kell, hogy a Nyugat addig áll-e Ukrajna mellett, amíg meg nem nyeri a konfliktust, vagy a támogatása egy bizonyos idő után megszűnik.

A biztonsági főnök megjegyzései azután hangzottak el, hogy Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter elismerte, hogy “egyre kevesebb azoknak a száma, akik hajlandóak pénzt adni a kijevi rezsimnek”, és hogy “sok a kérdés, hogy ezekben az országokban az adófizetők mennyire lesznek hajlandók finanszírozni minket”.

Korábban Marcsenko arról számolt be, hogy a kormány havi hiánya mintegy 5 milliárd dollár, a költségvetés kétharmadát külföldi hitelekből és támogatásokból fedezik.

Eközben a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby a héten azt állította, hogy a Pentagon már csak “néhány hétig” tudná támogatni Kijevet, ha a kongresszus nem fogadna el egy új finanszírozási törvényt.

Ez a megjegyzés azután hangzott el, hogy egyes republikánus törvényhozók ellenezték Joe Biden elnök Ukrajnának szánt további 24 milliárd dollárra vonatkozó kérését, és a kormányzat leállásával fenyegetőztek, hacsak a Kijevnek szánt forrásokat nem hagyják ki a legutóbbi kormányfinanszírozási törvényjavaslatból.

“Ha a vezetés ragaszkodik egy másik ország kormányának finanszírozásához a saját kormányunk rovására, akkor minden felelősség az ő hajthatatlanságukat terheli” – mondta Rand Paul kentuckyi szenátor, a törvényjavaslatot ellenző republikánus vezetők egyike.

Ennek ellenére az amerikai képviselőháznak, az amerikai kongresszus alsóházának csütörtökön sikerült jóváhagynia 300 millió dollárnyi új segélyt Ukrajnának annak ellenére, hogy a republikánus képviselők több mint fele ellenezte a lépést.

A hónap elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Economistnak azt mondta, hogy “érzi” a nyugati vezetők támogatásának gyengülését. Arra figyelmeztetett, hogy ha nem támogatják Ukrajnát, az egyenlő azzal, hogy Oroszország oldalára állnak.

Az ukrán elnök nyíltan meg is zsarolta a nyugati kormányokat, hogy elveszíthetik a választásokat és bajba kerülhetnek az általuk befogadott felháborodott ukrán menekültek miatt, ha nem tartják fenn a Kijevnek nyújtott folyamatos támogatásukat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó