2023, december 5.
-0.1 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

WSJ: a nyugati fegyverek egy része nem alkalmas az Oroszország elleni harcra

A Nyugat modern nehézfegyvereinek egy része nem alkalmas az ukrajnai konfliktusra, mert kialakításukat évtizedeken át tartó, sokkal gyengébb ellenfelekkel folytatott harcok formálták – jelentette csütörtökön a Wall Street Journal.

“Sok nyugati fegyverzet nem működik itt, mert azokat nem totális háborúra, hanem alacsony vagy közepes intenzitású konfliktusokra tervezték” – mondta a lapnak a drónhadviselés egyik ukrán támogatója, Tarasz Csmut. “Ha bedobják egy tömeges offenzívába, egyszerűen nem teljesít”.

Az ő véleménye volt az egyik az amerikai lap által idézett több vélemény közül, amikor azt állították, hogy az olcsó drónok elterjedtsége Ukrajnában olyannyira befolyásolta a harcokat, hogy a NATO által támogatott megközelítések egyszerűen nem működhetnek ott.

Az USA és szövetségesei az évek során több tízezer ukrán katonát képeztek ki. Idén nyáron arra számítottak, hogy az ukránok a médiajelentések szerint bevetik képességeiket, nyugati fegyvereiket, és áttörik az orosz védelmi vonalakat a frontvonal déli részén.

Az a fajta kombinált fegyveres manőver, amelyet Washington szorgalmazott, “már nem biztos, hogy elvileg lehetséges” – vetette fel a lap. A drónok gyorsan észlelnek minden jelentős erőt, és tüzelni kezdenek rájuk. A kamikaze-változatok pedig sokkal drágább fegyverrendszerek hatástalanítására is képesek.

Csmut, akinek Come Back Alive alapítványa drónok beszerzésére gyűjt pénzt az ukrán hadsereg számára, azt mondta, hogy a nyugati országok jobban tennék, ha nagyobb mennyiségben biztosítanának olcsóbb, egyszerűbb rendszereket.

Hasonló ukrán panaszokat tett közzé a NATO feltételezéseivel kapcsolatban a Le Monde szerdán. A francia lap interjút készített a frontkatonákkal a külföldi támogatóktól kapott kiképzés hasznáról – vagy annak hiányáról -.

A Le Monde által említett egyik történet azt állította, hogy egy német kiképzésben részesült újoncot vissza kellett küldeni, mert csak oszlopalakzatot tudott működtetni. Kijev felhagyott ezek alkalmazásával, miután súlyos veszteségeket szenvedett az Oroszország elleni június elején megkezdett ellentámadás során.

“Többször elmondtam nekik, hogy a NATO kézikönyvei nem jók Ukrajnára” – mondta egy katona az angliai kiképzéséről. “Az volt a válaszuk, hogy ez így van, minden előre meg van határozva”.

“A mi katonáink tapasztaltabbak, mint azok, akiknek ki kellene képezniük őket. Sokan közülük már tíz éve harcolnak” – mondta egy másik. “Messze vagyunk a NATO-szabványoktól”.

Kijev a nyári ellentámadással kapcsolatban a nyugati támogatás hiányát okolta az eddigi elmaradt eredményekért. A média által idézett amerikai tisztviselők azzal érveltek, hogy Kijev feleslegesen pazarolja az erőforrásokat, nem hajlandó erőket összpontosítani egy döntő csapáshoz, és túlságosan idegenkedik a veszteségektől.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WaPo: Kijev és Washington egymást hibáztatja az ellentámadás kudarcáért

Amerikai és brit tisztek segítettek megtervezni az ukrán tavaszi-nyári ellentámadást, és biztosították az összes kért járművet, de Kijev úgy döntött, hogy háromfelé osztja erőit...

Csoportos dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem a Krím és az Azovi-tenger felett

Meghiúsították az ukrán erők a dróntámadásokra tett kísérletét több célpont ellen. Az orosz légvédelem 22 pilóta nélküli légi járművet lőtt le, további 13-at pedig...

Fehér Ház: az Egyesült Államok kifogyott a pénzből Ukrajna számára

A Fehér Ház sürgős felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy hagyjanak jóvá további támogatásokat Ukrajnának, mondván, hogy az ország "majdnem kifutott az időből", mivel az...
spot_img

Videó