2023, február 6.
-1.7 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Putyin: korábban kellett volna lépnünk, de bíztunk a minszki megállapodásokban

Oroszországnak korábban kellett volna lépnie az ukrajnai helyzetben, de abban reménykedtünk, hogy békésen rendeződik – mondta Vlagyimir Putyin kirgizisztáni látogatását követő sajtótájékoztatón.

“Úgy tűnik, későn tájékozódtunk, hogy őszinte legyek. Talán korábban kellett volna ezt az egészet elkezdeni. Egyszerűen csak reméltük, hogy a minszki békemegállapodások keretein belül képesek leszünk megállapodásra jutni. De mit is mondhatnék” – mondta az elnök.

Korábban Angela Merkel volt német kancellár azt mondta, hogy a minszki megállapodások “kísérlet arra, hogy időt adjanak Kijevnek a katonai megerősödésre”.

Putyin azt mondta, hogy ezeket a szavakat bizonyítéknak tekinti arra, hogy Moszkva álláspontja a katonai művelet megindítására helyes volt.

Szerinte a bizalom már “majdnem a nullán van” az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatokban, de Merkel nyilatkozata után “nem világos, hogyan – kivel és milyen garanciákkal tárgyaljunk”.

“De mindegy is, végül mégiscsak meg kell állapodni. Már sokszor elmondtam, hogy készen állunk ezekre a megállapodásokra, nyitottak vagyunk, de természetesen elgondolkodtat bennünket, hogy kivel állunk szemben” – tette hozzá Putyin.

A kelet-ukrajnai helyzet rendezését célzó minszki megállapodások, amelyeket 2015-ben írt alá Mihail Zurabov kijevi orosz nagykövet, Heidi Tagliavini, az EBESZ képviselője, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök, valamint Igor Plotnyickij és Alekszandr Zaharcsenko, az LNR és a DNR vezetői. A terv tűzszünetet, a nehézfegyverek kivonását az érintkezési vonalról és alkotmányos reformot tartalmazott, amelynek kulcsfontosságú elemei a decentralizáció és a donyecki és luganszki területek egyes területeinek különleges státuszáról szóló törvény elfogadása lettek volna. Ezt a tervet azonban nem hajtották végre.

2022. február 24. óta Oroszország katonai műveletet folytat Ukrajnában, amelynek céljaként Putyin a Donbassz felszabadítását, valamint a biztonságát garantáló feltételek megteremtését jelölte meg. Ennek fényében az USA és NATO-szövetségesei továbbra is fegyvereket küldenek Kijevbe.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...