2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Még nem a BRICS-csoporthoz, hanem annak bankjához csatlakozott Egyiptom

Egyiptom hivatalosan is tagja lett a nagy feltörekvő gazdaságokat tömörítő BRICS-csoporthoz tartozó Új Fejlesztési Banknak (NDB) – jelentette be szerdán az ország kormánya.

Az NDB-t a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, India, Kína, Dél-Afrika) 2014-ben hozták létre a tagállamok és más feltörekvő gazdaságok infrastrukturális és fenntartható fejlődésének finanszírozására. A bank 2016 óta számos projektbe fektetett be, köztük csak Indiában 7,2 milliárd dollárt – közölte az NDB.

Egyiptom, amely még nem csatlakozott a BRICS-hez, júliusban jelezte, hogy Törökországgal és Szaúd-Arábiával együtt érdeklődik a tagság iránt. Most készül a tagság kérelmezésére – mondta korábban Purnima Anand, a BRICS Nemzetközi Fórum elnöke.

A BRICS a saját pénzügyi infrastruktúrájának fejlesztésén dolgozik, beleértve egy közös fizetési hálózatot is, és néhány tagállam már átállt a helyi valutában történő kereskedelemre, hogy csökkentse függőségét az amerikai dollártól és eurótól.

Az öt BRICS-gazdaság jelenleg a világ népességének több mint 40%-át és a globális GDP közel negyedét adja.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...