2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Putyin is megmártózott a jeges vízben a Pravoszláv Vízkereszt alkalmából

Vlagyimir Putyin orosz elnök jeges vízben mártózott Vízkereszt alkalmából – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságírókkal.

“Tudják, hogy ma van a Vízkereszt ünnepe, az elnök részt vett a keresztelőfürdőzésen, Moszkva külvárosában tette ezt. Ezúttal nincs videó- vagy képfelvétel, csak arról számolunk be, hogy követte a hagyományait” – mondta.

A Kreml 2018-ban számolt be először arról, hogy az elnök Vízkereszt alkalmából megmártózik a jeges vízben a keresztény vallási rituálé keretében. Peszkov ezután megjegyezte, hogy Putyin évek óta nem változtatott ezen a hagyományon.

Az ortodox keresztények január 19-én ünneplik a Vízkereszt ünnepét, amelyet Oroszországban hagyományosan jeges vízben való tömeges fürdéssel kísérnek, amelyet külön erre a célra kialakított és megáldott lékekben tartanak.

Az orosz ortodox hívők a jeges vízbe merülés előtt keresztet vetnek, és imádkozva háromszor megmerítkeznek abban. A templomokban ilyenkor vízszentelést tartanak.

Vízkereszt ünnepét a Julianus-naptárat használó ortodox egyházak hagyományosan a Gergely-naptár szerinti január 18-ról 19-re virradó éjjel tartják, tizenhárom nappal később, mint a nyugati kereszténység.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...