2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

A Kreml kommentálta Zelenszkij bizarr állítását Putyin haláláról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy nem biztos abban, hogy Vlagyimir Putyin valóban az orosz elnöki tisztséget tölti be, vagy abban, hogy egyáltalán életben van. A Kreml elutasította a megjegyzést, mint Zelenszkij vágyálmának kifejeződését.

Oroszország és Putyin “nagy probléma” Zelenszkij számára, ezért természetes, hogy “jobban szeretné, ha sem Oroszország, sem Putyin nem létezne” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

Arra az állításra reagált, amelyet Zelenszkij a nap folyamán korábban tett virtuális megjelenése során az Ukrán Reggelin, a davosi Világgazdasági Fórumon a Viktor Pincsuk Alapítvány által rendezett rendezvényen.

“Nem vagyok biztos abban, hogy az orosz elnök, aki időnként megjelenik a televízióban egy zöld háttér előtt, valóban Putyin” – mondta az ukrán rezsim vezetője.

“Abszolút nem tudom, hogy él-e, hogy ő hozza-e a döntéseket, vagy valaki más” – tette hozzá Zelenszkij, azt találgatva, hogy Oroszországban kollegiális kormányzás lehet.

A megjegyzésre akkor került sor, amikor az ukrán vezető azt állította, hogy a Moszkvával fennálló feszültség csökkentésének elmaradása az elnöksége évei alatt és a mai tárgyalások hiánya is Oroszország hibája.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán úgy értékelte, hogy Zelenszkij és kormánya nem hozhat szabadon külpolitikai döntéseket, és az ország egy Oroszország elleni nyugati proxy-háború túsza.

“Zelenszkijjel nem lehet tárgyalni, már csak azért sem, mert törvényesen megtiltott magának minden tárgyalást az orosz kormánnyal” – mutatott rá.

Zelenszkij megjegyzései mintha egy népszerű összeesküvés-elméletre utaltak volna, amely szerint az orosz kormány számos Putyin hasonmást alkalmaz, hogy különböző rendezvényeken helyettesítsék őt. A legszélsőségesebb változat azt állítja, hogy az “igazi” Putyin már rég halott.

Az ukrán kormány egyes tisztviselői láthatóan bizonyos mértékig életképesnek tartják ezt az elképzelést. Kirill Budanov, aki az ukrán katonai hírszerző szolgálatot vezeti, egy júliusi interjúban azt állította, hogy a hónap elején egy hasonmás utazott Iránba Putyin helyett, de nem szolgáltatott bizonyítékot az állítás alátámasztására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...