2022, augusztus 12.
17.4 C
Budapest
19.3 C
Moszkva
Array

Adok-kapok az EU-orosz csúcstalálkozón

MedvegyevAggódik az Európai Unió a december 4-i orosz parlamenti választások során tapasztalt szabálytalanságok, illetve a voksolás áttekinthetetlensége miatt – mondta Herman Van Rompuy, az uniós országok első számú vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a csütörtöki brüsszeli EU-orosz csúcstalálkozót követően, Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. Megfogalmazása szerint Medvegyevvel “őszinte vitát” folytattak a kérdésről. Méltatta ugyanakkor, hogy az orosz fél mintegy ötszáz külföldi választási megfigyelőnek tette lehetővé a választások lebonyolításának helyszíni ellenőrzését. Üdvözölte, hogy az orosz államfő kötelezettséget vállalt a szabálytalanságok pártatlan kivizsgálására. Medvegyev lényegében visszautasította a választásokkal kapcsolatos uniós bírálatot – nem is annyira Van Rompuy szavaira, hanem a szerdán elfogadott, erősen elítélő hangú európai parlamenti határozatra reagálva. Azt mondta, valóban adódnak ugyan otthon emberi jogi problémáik, de szerinte ez hasonlóképpen áll az EU-országokra is. Felvetette “egyes” európai országokban – egyértelműen a baltiakra, különösképpen Lettországra utalva – az orosz nyelvű lakosság jogainak helyzetét, illetve a szélsőségesség és az idegenellenesség jelenségét.

Az emberi jogi kérdésekben vallott nézeteltérések dacára az EU-orosz kapcsolatok most “történelmi csúcsponton” vannak – állapította meg az orosz elnök.
A találkozón megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek a vízummentesség bevezetését célzó tárgyalások megkezdése érdekében. Az első teendők közé tartozik például az okmánybiztonság javítása – a biometrikus adatokat is tartalmazó útlevél bevezetése -, illetve a rendészeti, közbiztonsági együttműködés fejlesztése.

{phocagallery view=category|categoryid=9|limitstart=0|limitcount=1|detail=1|pluginlink=0|type=2}
A sajtótájékoztatón Van Rompuy és Medvegyev, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottságnak – az unió központi javaslattevő-végrehajtó testületének – az elnöke is méltatta, hogy Oroszország pénteken csatlakozhat a Világkereskedelmi Szervezethez, a WTO-hoz.  
Témája volt még az EU-orosz megbeszéléseknek a szíriai helyzet is. Az uniós vezetők arra kérték az orosz vezetőt, hogy támogassa a saját lakossága ellen valóságos polgárháborút folytató damaszkuszi rezsim elleni kemény fellépést. Moszkva erre mindeddig nem volt hajlandó, és Medvegyev most sem reflektált a sajtótájékoztatón erre a kérdésre.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....