2022, május 22.
16 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin: gyors ütemben állnak helyre az orosz-török kapcsolatok

Moszkva nagyon örül annak, hogy gyors ütemben állnak helyre az orosz-török kapcsolatok – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a Kremlben fogadta török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdogant.

Putyin elmondta, hogy csütörtökön a két ország kormányfői a gazdasági kapcsolatok “teljes körű” helyreállításáról folytattak megbeszélést. Felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházások és a jelentős projektek megvalósítása terén is folytatódott az orosz-török együttműködés.

Szavai szerint “bizalmon alapuló és hatékony” párbeszéd alakult ki a két ország védelmi tárcái és titkosszolgálatai között a világ súlyos válságai, elsősorban a szíriai krízis megoldásának ügyében.

Erdogan, akit kormányának összes kulcsminisztere elkísért Moszkvába, “drága barátomnak” szólította Putyint.

Kiemelte, hogy Moszkva és Ankara egyre aktívabban működik együtt a Török Áramlat gázvezeték és az akkuyui atomerőmű építésében. A török elnök szerint a két ország kooperációjának legfontosabb területei a hadiipar és az energetika.

A találkozót megelőzően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Putyin és Erdogan egyebek között a szíriai politikai rendezésről és a kétoldalú katonai együttműködésről, valamint az Andrej Karlov ankarai orosz nagykövet meggyilkolásának ügyében zajló nyomozás állásáról is eszmecserét folytat majd.

A két ország viszonyában azt követően következett be törés, hogy a török légierő 2015 végén, légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen lévő orosz bombázót. A kapcsolatok azután kezdtek helyreállni, hogy Erdogan személyesen kért elnézést az incidensért. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS