2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Putyin február óta először utazik külföldre

Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő héten Türkmenisztánba és Tádzsikisztánba látogat, ami az első külföldi útja lesz az ukrajnai katonai művelet február 24-i megindítása óta.

Putyin Dusanbéban tárgyal Emomali Rahmon tádzsik elnökkel. A két vezető számára tárgyalásokat és egy munkavacsorát is terveztek – jelentette vasárnap a Rosszija 1 csatorna.

Putyin és Rahmon már találkozott a múlt hónapban, amikor a tádzsik vezető egyedüli külföldi államfőként részt vett a május 9-i moszkvai Győzelem napi katonai díszszemlén.

Az orosz elnök ezután egy másik közép-ázsiai országba, Türkmenisztánba utazik, ahol június 29-én tartják a VI. Kaszpi csúcstalálkozót.

A fővárosban, Asgabatban megrendezésre kerülő eseményen a Kaszpi-tengerhez hozzáférő országok – Oroszország, Irán, Kazahsztán, Azerbajdzsán és Türkmenisztán – vezetői találkoznak.

Ez lesz Putyin első külföldi útja azóta, hogy február elején Kínában járt a pekingi téli olimpiai játékok megnyitója és a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott megbeszélései alkalmából.

A külföldi utazások az orosz tisztviselők számára az ukrajnai katonai művelet kezdete óta bonyolultak, ami az országot és állampolgárait célzó nemzetközi szankciókat eredményezett.

A hónap elején diplomáciai botrány tört ki, miután Bulgária, Észak-Macedónia és Montenegró lezárta légterét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter repülőgépe előtt, és így az kénytelen volt lemondani tervezett szerbiai látogatását.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...