2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Putyin elismerte Herszon és Zaporozsje függetlenségét, ma pedig csatlakoznak Oroszországhoz

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön két rendeletet írt alá, amelyekben önálló, szuverén államként ismeri el az egykori ukrán Herszon és Zaporozsje régiót. A rendeletek azonnal hatályba léptek.

“Elismerik a Herszon és Zaporozsjei terület állami szuverenitását és függetlenségét” “az aláírás napjától kezdődő hatállyal” – áll a két, szeptember 29-én keltezett és aláírt rendeletben. A dokumentumokban Putyin a nemzetközi jog általánosan elismert elveire és normáira, valamint a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének az ENSZ Alapokmányában rögzített elvére hivatkozik.

A lépés annak a hivatalos ceremóniának az előestéjén történt, amelyen az orosz elnök várhatóan aláírja a Herszon és Zaporozsje régiók, valamint a két Donbassz köztársaság Oroszországhoz való csatolásáról szóló dokumentumokat.

Zaporozsje és Herszon, valamint a Donyecki Népköztársaság (DNR) és a Luganszki Népköztársaság (LNR) területén szeptember 23. és 27. között tartottak népszavazást az Oroszországhoz csatlakozásról.

A Herszon régióban 87,05% szavazott a függetlenség kikiáltása és az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozás mellett. A Zaporozsjei terület szintén támogatta az Ukrajnától való elszakadást és az Oroszországhoz való csatlakozást (93,23%). A DNR-ben 99,23% szavazott igennel, míg az LNR-ben valamivel alacsonyabb volt az eredmény (98,42%).

Miután Putyin aláírja az új régiók Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szerződéseket, a dokumentumokat az orosz alkotmánybíróság elé terjesztik. Ezt követően az Állami Dumának – az orosz parlament alsóházának – ratifikálnia kell a szerződéseket, amelyeket aztán a Szövetségi Tanácsnak, annak felsőházának küldenek meg ugyanerre az eljárásra.

A Donbassz köztársaságok, valamint Herszon és Zaporozsje nem válhatnak Oroszország részévé, amíg a törvényhozók nem fogadják el a beolvasztásukról szóló törvényt, amelyet aztán Putyinnak alá kell írnia.

A Kreml 2022 februárjában ismerte el a Donbassz köztársaságokat független államként, azzal vádolva Kijevet, hogy nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amelyeknek az lett volna a célja, hogy a donyecki és a luganszki régiónak különleges státuszt biztosítsanak Ukrajnán belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá.

Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy meg kell védeni a Donbasszt. Azt is követelte, hogy Ukrajna hivatalosan nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

A konfliktus során az orosz erők elfoglalták a Herszon és Zaporozsjei területeket. Azóta a helyi hatóságok többször is fontolgatták az Oroszországhoz való csatlakozás gondolatát, végül szeptemberben népszavazást tartottak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...