2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Az amerikai állami média szerint veszélyben van a magyaroknak is gázt szállító Török Áramlat

Ha a Török Áramlat földgázvezeték is megsérül, üzemeltetője nem lesz képes a károk javítását elvégezni, mert a holland kormány visszavonta az üzemeltető engedélyét az Oroszország elleni uniós szankciók miatt – közölte csütörtökön az amerikai állami finanszírozású Szabad Európa Rádió.

A csatorna azt állította, hogy birtokába jutott Oleg Akszjutyintól, a South Stream Transport BV vezérigazgatójától egy levél, amelyben tájékoztatja a vállalat vezetőit, hogy állítsák le a munkát, és mondják fel a nyugati beszállítókkal kötött szerződéseket. A levél állítólag szeptember 14-i keltezésű, és azt tartalmazza, hogy Hollandia – ahol a vállalat be van jegyezve – szeptember 17-i hatállyal visszavonta a működési engedélyét.

A South Stream Transport üzemelteti a 2020-ban elkészült Török Áramlat gázvezetéket, amely a Fekete-tenger alatt halad Törökországba, majd onnan Szerbiába és Magyarországra. Éves kapacitása 33 milliárd köbméter gáz. A Reuters szerint a Török Áramlat üzemeltetője csütörtökön megerősítette, hogy az engedélyét visszavonták, de közölte, hogy kérte a meghosszabbítást, és “folytatja a gázszállítást”.

Török Áramlat

A felfüggesztés a Szabad Erurópa szerint “a gázvezeték műszaki támogatásával kapcsolatos valamennyi szerződést” érinti, beleértve a “tervezést, gyártást, összeszerelést, tesztelést, javítást, karbantartást és képzést”.

Bár a Török Áramlat szállításának megszakadásáról nem érkezett jelentés, az amerikai rádió megjegyezte, hogy a vezeték nagy része három kilométeres mélységben van, és folyamatosan figyelni kell, hogy a “szeizmikus aktivitás” miatt ne keletkezzenek benne károk.

A leleplezés alig néhány nappal azután történt, hogy a Balti-tenger alatt húzódó mindkét Északi Áramlat-vezeték egy sor robbanás következtében működésképtelenné vált, és több millió köbméter gáz került a vízbe. Vlagyimir Putyin orosz elnök a robbanásokat nemzetközi terrorcselekménynek minősítette, és Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kívánja vinni a kérdést.

A NATO csütörtökön közölte, hogy a csővezetékeket “szándékos, vakmerő és felelőtlen szabotázsakciónak” tűnő módon rongálták meg, és ígéretet tett arra, hogy “egységes és határozott válaszlépésekkel” válaszol minden, a kritikus infrastruktúrája elleni támadásra.

Az Egyesült Államok, amely régóta próbálja megállítani az Északi Áramlatot, és sikerült kisiklatnia a Török Áramlat elődjét, a Déli Áramlatot – amelyet eredetileg a holland székhelyű vállalat irányított volna -, tagadta, hogy bármi köze lenne a balti-tengeri robbanásokhoz.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden a bejelentett szabotázst kommentálva azt mondta, hogy az “senkinek sem áll érdekében”, majd hozzátette, hogy a helyzet “nagyon jelentős lehetőséget” jelent az EU számára, hogy “végre véget vessen” az orosz gáztól való függőségének, és “felgyorsítsa a megújuló energiaforrásokra való átállást”.

A Török Áramlat az utolsó megmaradt vezeték, amelyen keresztül orosz földgáz jut az EU-ba. A Lengyelországon keresztül vezető Jamal-vezetéket májusban leállították a Varsóval szembeni orosz ellenszankciók miatt, míg a Gazprom szeptember 27-én leállította az Ukrajnán keresztül történő szállítást.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...