2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Putyin: egyetlen “világrendőr” sem tudja megállítani azokat az országokat, amelyek önálló politikát folytatnának

Azok a nyugati nemzetek, amelyek gazdasági szankciókkal próbálnak másokat büntetni, túlbecsülik erejüket – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Eurázsiai Gazdasági Fórum csütörtöki ülésén.

“A világon egyre több ország akar és fog önálló politikát folytatni” – mondta a nemzetközi rendezvényen. “Ezt a természetes globális folyamatot egyetlen “világrendőr” sem tudja megállítani. Senki sem olyan erős”.

“Az országukon belül kihívásokkal szembesülnek, és remélem, rájönnek, hogy ennek a politikának egyáltalán nincs értelme” – mondta az orosz elnök az Egyesült Államokra és nyugati szövetségeseire utalva.

Oroszország lett a világ legtöbb szankciójával sújtott országa, miután a Nyugat válaszul az  – Ukrajnában indított – orosz katonai hadműveletre, szankciós hullámokat zúdított Moszkvára. A korlátozásokat a nyugati tisztviselők úgy hirdették meg, mint egy olyan eszközt, amellyel súlyos költséget lehet okozni Oroszországnak, így destabilizálva a gazdaságát, amely majd Moszkvát visszavonulásra kényszeríti. Számos nemzet azonban nem volt hajlandó csatlakozni a szankciókhoz, köztük a NATO-tag Törökország sem.

Az orosz államfő az Eurázsiai Gazdasági Fórum plenáris ülésén. Kép: Kreml

A globális piacokat, amelyek már amúgy is nyomás alatt voltak a Covid-19 járvány és az ellátási láncok megszakadása miatt, tovább destabilizálta a háború. Számos nyugati országban évtizedek óta nem látott mértékű infláció alakult ki, mivel az energia- és élelmiszerárak a bizonytalanság miatt megugrottak.

A rendezvényt, amelyen Putyin a megjegyzéseket tette, az Eurázsiai Gazdasági Unió szervezte, amely egy regionális gazdasági integrációs szervezet, amelynek Örményország, Belorusz, Kazahsztán, Kirgizisztán és Oroszország a tagja.

Megnyitó beszédében az orosz elnök kifejtette, hogy országának nem áll szándékában elzárkózni a világgazdaság elől. Arról is beszámolt, hogy Oroszország hogyan kezeli a szankciókat, többek között azzal, hogy a kulcsfontosságú importált termékeket hazai gyártású termékekkel helyettesítik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...