2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

London: erővel kell fellépni Oroszország ellen, most nem vehetjük le a lábunkat a gázpedálról

“Az orosz agressziót nem lehet lecsillapítani. Erővel kell fellépni ellene. Hajthatatlanul kell biztosítanunk, hogy Ukrajna katonai segélyekkel és a szankciókkal győzzön. Most nem vehetjük le a lábunkat a gázpedálról” – idézte Liz Truss szavait a BBC.

Mai beszédében több fegyverszállítást fog követelni Ukrajnának és szigorúbb szankciókat Oroszországgal szemben.

Truss szerint nem szabad engedni, hogy visszalépjünk attól a céltól, hogy garantáljuk Oroszország vereségét az Ukrajna elleni háborúban.

“Nem szabad hagynunk, hogy Ukrajnában elhúzódó és egyre gyötrelmesebb konfliktus alakuljon ki” – véli a külügyminisztérium vezetője.

Szerinte a Nyugatnak le kellene vonnia a tanulságokat a közelmúlt történelméből, amikor Putyin, miután különböző engedményeket szerzett a Nyugattól, utána megtámadta Grúziát, a Krímet és a Donbasszt.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerdán hasonlóan nyilatkozott, és óva intette kollégáit attól, hogy gyengeséget mutassanak Vlagyimir Putyinnal szemben.

“Egy Ukrajna számára rossz feltételekkel megkötött béke mindannyiunk számára rossz békét jelentene. Sokkal veszélyesebb engedni Putyinnak, mint provokálni őt. Mindezek a látszólag apró engedmények az agresszornak nagyobb háborúkhoz vezetnek” – mondta.

Ezek a megjegyzések azután hangzottak el, hogy a davosi fórumon és számos médium hasábjain azt javasolták, hogy Oroszországnak át kellene adnia bizonyos ukrán területeket a háború mielőbbi befejezése érdekében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az ország nem fogja feladni területeit, és szemrehányást tett partnereinek, hogy minden helyzetben van valaki, aki felajánlja, hogy “figyelembe veszi Oroszország érdekeit”.

Az uniós országok továbbra sem tudnak megállapodni az Oroszország elleni új szankciókról, mivel a hatodik csomaghoz mind a 27 tagállam egyhangú támogatására szükség van.

Olaszország, Ciprus és Magyarország például úgy véli, hogy az EU-nak tűzszünetre és béketárgyalásokra kellene felszólítania Oroszországot és Ukrajnát, míg a balti államok és Lengyelország arról beszélnek, hogy katonai segítséget kellene nyújtani Ukrajnának, hogy megnyerhesse a harcot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...