2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Putyin: bővül az orosz-iráni kereskedelem

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy a Moszkva és Teherán közötti kereskedelem volumene éves szinten tavaly 81 százalékkal, idén januártól májusig pedig további 30 százalékkal nőtt.

Putyin, aki a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) ülésén az üzbegisztáni Szamarkandban Ebrahim Raiszi iráni elnökkel folytatott megbeszélést, kijelentette, hogy “Oroszország és Irán kapcsolatai minden olyan irányban fejlődnek, amelyek közül már sok a korábbi évben kialakult”.

Hozzátette, hogy az orosz vállalatok mintegy 80 képviselője a jövő héten üzleti misszió keretében Iránba utazik.

A két ország közötti együttműködés a Moszkva elleni nyugati szankciók közepette kezdett gyorsan bővülni.

Az év eleje óta számos megállapodást kötöttek, többek között iráni turbinák, alkatrészek és repülőgép-felszerelések barterszállításáról, valamint gázvezetékek közös építéséről és mezőfejlesztésről, továbbá oroszországi turistacsoportok vízummentes beutazásáról.

Oroszország 2021-ben összesen 3,07 milliárd dollárt exportált Iránba, míg az országból származó import 972 millió dollárt tett ki az orosz Szövetségi Vámszolgálat adatai szerint.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó