2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Putyin: bővül az orosz-iráni kereskedelem

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy a Moszkva és Teherán közötti kereskedelem volumene éves szinten tavaly 81 százalékkal, idén januártól májusig pedig további 30 százalékkal nőtt.

Putyin, aki a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) ülésén az üzbegisztáni Szamarkandban Ebrahim Raiszi iráni elnökkel folytatott megbeszélést, kijelentette, hogy “Oroszország és Irán kapcsolatai minden olyan irányban fejlődnek, amelyek közül már sok a korábbi évben kialakult”.

Hozzátette, hogy az orosz vállalatok mintegy 80 képviselője a jövő héten üzleti misszió keretében Iránba utazik.

A két ország közötti együttműködés a Moszkva elleni nyugati szankciók közepette kezdett gyorsan bővülni.

Az év eleje óta számos megállapodást kötöttek, többek között iráni turbinák, alkatrészek és repülőgép-felszerelések barterszállításáról, valamint gázvezetékek közös építéséről és mezőfejlesztésről, továbbá oroszországi turistacsoportok vízummentes beutazásáról.

Oroszország 2021-ben összesen 3,07 milliárd dollárt exportált Iránba, míg az országból származó import 972 millió dollárt tett ki az orosz Szövetségi Vámszolgálat adatai szerint.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...