2023, január 27.
-0.4 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Putyin: az USA hatalmas hibát követ el, hogy szankciós eszköznek használja a dollárt

Az Egyesült Államok nagy hibát követ el amikor szankciós eszközként használja a dollárt – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Energiahét plenáris ülése után a CNBC újságírójának Hadley Gamble-nek adott interjújában. Az interjú szövegét csütörtökön közölték a Kreml weboldalán.

Úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok nagy hibát követ el amikor szankciós eszközként használja a dollárt – mondta Putyin, aki hozzátette, hogy Washington ezt azért teszi, hogy megakadályozza a szankcionált termékek dollár elszámolását.

Nem kaphatjuk meg az ügyfelek pénzét dollárban a leszállított termékek után. Hová vezet ez? Egyszerűen kénytelenek vagyunk, nincs más választásunk egyszerűen másik devizát kell alkalmaznunk – mondta az elnök.

Amikor azok az országok, amelyek a dollárt tartalékvalutaként, vagy elszámolási eszközként használják és látják, hogy mi történik aggódnak, hogy a dollárt felhasználhatják ellenük – jegyezte meg Putyin. És elkezdik csökkenteni a dollár állományukat és kevésbé használják azt elszámolási egységként. Ennek azaz eredménye, hogy az Egyesült Államok legszorosabb partnerei és szövetségesei is csökkentik a dollár tartalékaikat. Ez statisztikai tény – mondta.

Az orosz elnök elmondta, hogy Moszkva csökkenti dollár kitettségét a deviza tartalék és az elszámolás terén is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Energiahét Fórumon. Kép: Kreml

Ez nem mindig lehetséges, de igyekszünk a nemzeti valutákat alkalmazni.

Hozzátette, hogy szerinte az Egyesült Államok ebben a tekintet “beleharap abba kézbe, amelyik eteti”. Putyin kifejtette, hogy a dollár egy egyetemes tartalékvaluta, de az Egyesült Államok ma ezt politikai célok elérésére használja, és ezzel ártanak a saját stratégiai és gazdasági érdekeiknek.

A dollár aláássa pozícióját, mint globális valutatartalék és csökken a dollárban történő elszámolások volumene, csakúgy mint az országok tartalékának mennyisége is – hangsúlyozta az elnök.

De nem vagyunk érdekeltek abban, hogy leállítsuk a dollárban történő elszámolásokat – mondta, hozzátéve, hogy az energiaforrások elszámolása, elsősorban az olajé dollárban történik.

Hozzátette, ha az amerikai hatóságok folytatják az általa korábban említett politikát, akkor semmit sem kell tenniük, az Egyesült Államok saját maga teszi tönkre a dollárba vetett bizalmat – mondta Putyin.

Júniusban Oroszország bejelentette, hogy elhagyja az amerikai dollárban lévő eszközöket a szuverén vagyonalapjából.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...