2023, január 27.
-0.4 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Népszámlálás kezdődött Oroszországban

Oroszországban pénteken népszámlálás kezdődött, az eljárás az ország területének nagy részén egy hónapig, november 14-ig, a nehezen megközelíthető, távoli régiókban pedig december 20-ig tart majd.

A népszámlálásban személyesen vagy – most első alkalommal – online lehet részt venni: az állampolgárok felkereshetik a számlálóhelyiségeket vagy otthonukban fogadhatják a számlálóbiztost, de a kérdőívet a közszolgálati portálon is kitölthetik. Az első ízben teljesen digitalizált felmérés eredményeit a szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) jövőre és 2023-ban tervezi közzétenni.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet szerint a súlyosbodó járványhelyzet miatt az embereknek csak a 43 százaléka kívánja otthonában fogadni a számlálóbiztosokat. Az eredetileg állásközvetítéssel foglalkozó Superjob portál felmérése szerint szeptemberben még az oroszok 19 százaléka nem kívánt részese lenni a népszámlásnak, különböző megfontolásból.

Ez az arány mostanra 31 százalékra nőtt. Az online részvételt is elutasítók jó része úgy véli, hogy a hatóságoknak már így is minden, a népességre vonatkozó adat a rendelkezésére áll.

Az Orosz Birodalomban először 1897-ben tartottak teljes körű népszámlálást. Az Oroszországi Föderáció mai határainak megfelelő területen akkoriban 67,5 millió ember élt. A szovjet korszakban hét általános felmérést rendeztek meg. 1926-ban az Oroszországi Szocialista Szövetségi Szovjetköztársaság területén 100 millió 891 ezer lakost számoltak össze. A népesség a második világháború előtt folyamatosan nőtt, és elérte a 108 millió 379 ezer főt.

A Roszsztat szerint 1946-ra az oroszországi népesség 97 millió 457 ezerre esett vissza, és csak 1949-ben érte el a 100 milliós határt. Az orosz szovjetköztársaság lakossága 1959-ben 117 millió 534 ezer, 1970-ben 130 millió 79 ezer, 1979-ben 137 millió 551 ezer, 1989-ben pedig 147 millió 401 ezer volt.

A Szovjetunió összeomlása után az első népszámlálást 2002-ben, a következőt pedig 2010-ben tartották meg. Az adatokból kiderült, hogy az ország lakossága 145,2 millióról 142,9 millióra csökkent.
2014-ben, a Krím Ukrajnától való elcsatolását követően a félszigeten külön népszámlálást végeztek el.

Oroszország népessége becslések szerint jelenleg mintegy 146 millió.

Az országban a vonatkozó törvény értelmében legkésőbb tízévenként kell népszámlálást tartani. Az idei felmérést az eredeti ütemezés szerint 2020-ban kellett volna megtartani, de a Covid-19 miatt egy évvel elhalasztották.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...