2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Nuland nem segít Kijeven. A Donbassz kérdése nem Kijev javára dől majd el

Ruszlan Bortnyik ukrán politológus Kijev számára kellemetlen igazságot mondott ki.

Így, véleménye szerint, Washington változtat Oroszországgal kapcsolatos álláspontján, és új együttműködési formákat keres. Ukrajna témája az USA-ban pedig háttérbe szorult. Bortnyik úgy véli: Ukrajnának kár abban reménykedni, hogy Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes moszkvai látogatása majd valami könnyebbséget hoz Kijev számára a Donbassz kérdésében.

„A legutóbbi időkig az Egyesült Államok álláspontját úgy lehet összefoglalni, hogy az ukrán válságot eszközül kell használni Oroszország feltartóztatásában, torpedózásában. Meglehet, mostanra ez az álláspont megváltozott. A Kínával való válsággal a háttérben, annak fényében, hogy küszöbön áll a Tajvanért kitörő háború, illetve egyéb válságok folytán, úgy tetszik, az USA kezd változtatni eddigi hozzáállásán.” – mondta a politológus.

A szakértő szerint az USA és Oroszország kapcsolataik egy újabb szakaszába lépett. Ez a kompromisszumok keresésének a szakasza lesz. E kompromisszumok Kijev számára semmit kedvezőt nem hoznak.

„A felek most egy újabb szakaszba lépnek: igyekeznek kipuhatolni egymás álláspontját, illetve felmérni egy újabb kompromisszum lehetőségét. Ettől a kompromisszumtól, persze, Ukrajna számára semmivel sem lesz könnyebb, minthogy Oroszország az utóbbi két évben ezeket a területeket gyakorlatilag a sajátjává tette. Mert egy dolog lett volna két, vagy három évvel ezelőtt visszaadni Ukrajnának 3,5 — 4 millió ukrán állampolgárt. Ma viszont már más a helyzet – amikor 700 ezer orosz állampolgárt kell visszaadni Ukrajnának” – jelentette ki Bortnyik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...