2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Putyin: az Oroszország és Afrika közötti kereskedelemben nagy lehetőségek rejlenek

Oroszország kereskedelme az afrikai országokkal a kölcsönös bizalom és jó szándék alapján növekszik – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a szentpétervári Oroszország-Afrika csúcstalálkozó előtt megjelent cikkében.

A második Oroszország-Afrika csúcstalálkozót július 27-28-án tartják, és a gazdasági és humanitárius fórummal párhuzamosan kerül megrendezésre, amely várhatóan üzleti találkozóknak és panelbeszélgetéseknek ad majd teret.

“Megelégedéssel jegyzem meg, hogy Oroszország kereskedelmi forgalma az afrikai országokkal 2022-ben nőtt és megközelítette a 18 milliárd dollárt” – írta Putyin a Kreml honlapján hétfőn közzétett cikkében.

“Mindannyian tisztában vagyunk azonban azzal, hogy kereskedelmi és gazdasági partnerségünkben rejlő potenciál sokkal nagyobb”.

Putyin szerint az orosz vállalatok érdekeltek abban, hogy aktívabban dolgozzanak a kontinensen számos területen, többek között a technológia, a geológiai feltárás és az energiaipar területén.

Az orosz elnök a vegyipart, a bányászatot, a közlekedésmérnökséget, valamint a mezőgazdaságot és a halászatot is olyan területként említette, ahol potenciálisan fokozható az együttműködés.

“A világban végbemenő változások megkövetelik az új közlekedési és logisztikai láncok létrehozásával, a monetáris és pénzügyi rendszer kialakításával, valamint a kölcsönös elszámolások biztonságos és kedvezőtlen külső hatásoktól mentes mechanizmusaival kapcsolatos megoldások keresését” – írta Putyin.

Az orosz elnök kitartott amellett, hogy a nyugati szankciók ellenére Moszkva folytatja erőfeszítéseit, hogy gabonát, élelmiszereket, műtrágyát és más árukat szállítson Afrikába.

“Nagyra értékeljük és tovább fogjuk fejleszteni az Afrikával való gazdasági kapcsolatok teljes spektrumát – az egyes államokkal, valamint a regionális integrációs szövetségekkel és természetesen az Afrikai Unióval. Üdvözöljük e szervezet stratégiai irányvonalát a további gazdasági integráció és az afrikai kontinentális szabadkereskedelmi övezet kialakítása felé” – jelentette ki Putyin.

“Készek vagyunk pragmatikus, kölcsönösen előnyös kapcsolatok kiépítésére, többek között az Eurázsiai Gazdasági Unió keretében. Készek vagyunk továbbá fokozni az együttműködést a kontinens más regionális integrációs szervezeteivel” – tette hozzá.

A cikk megjegyezte, hogy Moszkva kétoldalú kormányközi bizottságokat hozott létre a kontinens számos országával a kereskedelmi, gazdasági, tudományos és technológiai együttműködésre, és kiemelte, hogy bővítik az afrikai orosz nagykövetségek és kereskedelmi képviseletek hálózatát. További eszközöket dolgoznak ki aktívan a gazdasági kapcsolatok jobb strukturálása és dinamizálása érdekében – mondta Putyin.

A gazdaságfejlesztési minisztérium szerint Oroszország külkereskedelmi forgalma az afrikai országokkal 2030-ra megduplázódhat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó