2022, szeptember 25.
13.3 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Putyin az Oroszország -E.U. közös tudományos és technológiai térségről

PutyinOroszország és az Európai Unió ambiciózus feladatot tűzött maga elé: kialakítani a közös tudományos és technológiai térséget. Ezt Vlagyimir Putyin jelentette ki finnországi látogatása során, az orosz – európai innovációs fórumon. Az orosz kormányfő  szerint ezen az úton fordulópontot jelentett az Oroszország – EU stockholmi csúcstalálkozójának döntése a „Partnerség a modernizációért” program beindításáról. A partnerkapcsolatok különböző irányokban fejlődnek: az alternatív energiaforrásokkal kapcsolatos munkálatoktól a vízummentesség felé haladáshoz. Matti Vanhanen finn miniszterelnök rámutatott, hogy Oroszország és az európai közösség a gyakorlatban igazolta az együttműködés hatékonyságát és eredményességét számos területen.

Az együttes munkának a szükségességét alapozza meg Európa és Oroszország együttműködése, nem csak az energetikai, hanem a technológiai vonatkozásokban is. Napjainkban az oroszországi hatóságok és az üzleti élet képviselői világosan látják, hogy nincs távlata tovább haladni az energiatartalékoktól való függés útján. Hiszen erősnek és tekintélyesnek elsősorban a technológiailag felszerelt államot tartják.

Vlagyimir Putyin felszólalásában rámutatott, hogy a gazdaság innovációs átalakítása az állam stratégiai irányvonalát jelenti. Nemrégiben hagyták jóvá a pótlólagos kedvezmény-csomagot a csúcstechnológiákkal foglalkozó társaságok számára. Befektetés a tudományba és az oktatásba:  ez válik  napjainkban az állampolitikában  az egyik prioritás értékű iránnyá.

Az Európai Unió már tíz éve realizálja az úgynevezett „bolognai stratégiát”, amely a kontinens versenyképességének emelését célozza. Ennek a folyamatnak a keretében nagyon komoly tudományos és kutatómunka folyik: minden ország következetesen kialakítja nemzeti innovációs rendszerét – jelentette ki Jelena Lencsuk, az Orosz Tudományos Akadémia Gazdasági Intézete Innovációs Gazdasági Központjának vezetője.

A fórum résztvevői a tartalmas vita során jóváhagytak  egész sor  kezdeményezést, amelyekkel   Oroszország és az EU kormányaihoz fordulnak. Ezek között szerepel a közös kutatási közeg létrehozása a gazdaságok modernizációjához, intézkedések az intellektuális vagyon védelmére és a műszaki törvénykezés harmonizálása. De talán a leglényegesebb a fórumon elhangzottak közül az,hogy  beismerték a közös innovációs közeg szükségességét. Olyan közegét, amelyben az európai és az oroszországi társaságok minden akadály nélkül együttműködhetnek.

Néhány nap múlva az innovációs partnerség témáját a doni Rosztovban rendezendő Oroszország – EU csúcstalálkozón folytatják.

a szerző politológus

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...