2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Putyin az iráni és a tádzsik elnökkel tárgyalt a kabuli fordulatról

Két, Afganisztánnal határos ország, Irán és Tádzsikisztán államfőjével folytatott telefonon eszmecserét a kabuli fordulatról Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

Putyin és Ebrahim Raiszi iráni elnök megbeszélésén a felek, moszkvai tájékoztatás szerint, kifejezték készségüket a béke és a stabilitás előmozdítására Afganisztánban. Megvitatták emellett az iráni nukleáris programról szóló közös átfogó cselekvési terv végrehajtásának további kilátásait.

Kitértek a Sanghaji Együttműködési Szervezet dusanbei csúcstalálkozójának előkészületeire is, tekintettel arra, hogy Irán teljes jogú tagságért folyamodott a szervezetben.

Putyin gratulált Raiszinak a közelmúltbeli elnökválasztáson aratott győzelméhez és hivatalba lépéséhez. A két vezető megelégedettségének adott hangot a kétoldalú kapcsolatok szintjével kapcsolatban, és kifejezte elkötelezettségét a sokoldalú és kölcsönösen előnyös együttműködés további fejlesztése mellett. Megállapodtak a személyes kapcsolatok folytatásában.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26907″]

Putyin és Emomali Rahmon tádzsik elnök a szerdai telefonbeszélgetés során a Kreml szerint hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a régió stabilitásának fenntartása érdekében biztosított legyen az afganisztáni polgári lakosság biztonsága és mielőbb normalizálódjon a helyzet az egész országban. A felek megállapodtak, hogy szaktárcáik ennek érdekében folytatják a rendszeres kapcsolattartást.

Dusanbei közlés szerint Putyin és Rahmon megvitatta a közös fellépést a tádzsik-afgán határ védelmének megerősítése érdekében. Szó esett az Oroszországot, Fehéroroszországot, Örményországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Tádzsikisztánt tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) és a Sanghaji Együttműködési Szervezet közelgő dusanbei csúcstalálkozójának előkészületeiről is.

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára közben Moszkvában fogadta Pankadzs Szarant, az indiai miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettesét, akivel Afganisztánról és a kétoldalú biztonsági együttműködés fejlesztéséről, valamint a gazdasági kapcsolatokról tárgyalt. Csütörtökön a felek tárcaközi biztonsági konzultációkat tartanak majd az orosz fővárosban.

A kabuli orosz nagykövetség a TASZSZ szerint a tálibokkal egyeztetett az Afganisztánban tartózkodó orosz állampolgárokat elszállító repülőjáratok megszervezéséről. A képviselet közölte, hogy az orosz UTair légitársaság szerdán az afgán fővárosba érkezett repülőgépe nem ebben a műveletben vesz részt, hanem az ENSZ Afganisztánt támogató missziójának személyzetváltását bonyolítja le.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó