2022, szeptember 30.
14.4 C
Budapest
14.8 C
Moszkva

Putyin az iráni és a tádzsik elnökkel tárgyalt a kabuli fordulatról

Két, Afganisztánnal határos ország, Irán és Tádzsikisztán államfőjével folytatott telefonon eszmecserét a kabuli fordulatról Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

Putyin és Ebrahim Raiszi iráni elnök megbeszélésén a felek, moszkvai tájékoztatás szerint, kifejezték készségüket a béke és a stabilitás előmozdítására Afganisztánban. Megvitatták emellett az iráni nukleáris programról szóló közös átfogó cselekvési terv végrehajtásának további kilátásait.

Kitértek a Sanghaji Együttműködési Szervezet dusanbei csúcstalálkozójának előkészületeire is, tekintettel arra, hogy Irán teljes jogú tagságért folyamodott a szervezetben.

Putyin gratulált Raiszinak a közelmúltbeli elnökválasztáson aratott győzelméhez és hivatalba lépéséhez. A két vezető megelégedettségének adott hangot a kétoldalú kapcsolatok szintjével kapcsolatban, és kifejezte elkötelezettségét a sokoldalú és kölcsönösen előnyös együttműködés további fejlesztése mellett. Megállapodtak a személyes kapcsolatok folytatásában.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26907″]

Putyin és Emomali Rahmon tádzsik elnök a szerdai telefonbeszélgetés során a Kreml szerint hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a régió stabilitásának fenntartása érdekében biztosított legyen az afganisztáni polgári lakosság biztonsága és mielőbb normalizálódjon a helyzet az egész országban. A felek megállapodtak, hogy szaktárcáik ennek érdekében folytatják a rendszeres kapcsolattartást.

Dusanbei közlés szerint Putyin és Rahmon megvitatta a közös fellépést a tádzsik-afgán határ védelmének megerősítése érdekében. Szó esett az Oroszországot, Fehéroroszországot, Örményországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Tádzsikisztánt tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) és a Sanghaji Együttműködési Szervezet közelgő dusanbei csúcstalálkozójának előkészületeiről is.

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára közben Moszkvában fogadta Pankadzs Szarant, az indiai miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettesét, akivel Afganisztánról és a kétoldalú biztonsági együttműködés fejlesztéséről, valamint a gazdasági kapcsolatokról tárgyalt. Csütörtökön a felek tárcaközi biztonsági konzultációkat tartanak majd az orosz fővárosban.

A kabuli orosz nagykövetség a TASZSZ szerint a tálibokkal egyeztetett az Afganisztánban tartózkodó orosz állampolgárokat elszállító repülőjáratok megszervezéséről. A képviselet közölte, hogy az orosz UTair légitársaság szerdán az afgán fővárosba érkezett repülőgépe nem ebben a műveletben vesz részt, hanem az ENSZ Afganisztánt támogató missziójának személyzetváltását bonyolítja le.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A részleges mozgósítás első katonái megérkeztek a Donbasszba

Oroszország részlegesen mozgósított első katonái megérkeztek a Donyecki Népköztársaság (DNR) különleges műveleti övezetébe - írja a RIA Novosztyi. Megérkeztek a Donyecki Népköztársaságba a részleges mozgósítás...

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...