2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Egy bennfentes szerint Kijev több forgatókönyvvel is készül a Donbassz kapcsán

Angela Merkel német kancellár olyan javaslatokat hoz magával Kijevbe, amelyek felérnek egy ultimátummal. Erről több ukrán politológus is beszél.

Megjegyezzük: a tervek szerint Merkel augusztus 22-én látogat Ukrajnába. Augusztus 20-án Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ukrán szakértők úgy vélik, hogy Kijevnek felajánlják egy elvileg minimális mennyiségű földgáz szállításának lehetőségét az országon belül, bármiféle garancia nélkül. Cserében a „Steinmeier-formuláért”, annak is az orosz értelmezésében.

Az ukrán bennfenteseknek azonban az a véleményük, hogy a Donbasszal kapcsolatban nem lesz lényeges elmozdulás. Lévén, hogy az ukrán elnök csapata és maga Vlagyimir Zelenszkij is elég gyengék ahhoz, hogy képesek legyenek elfojtani azokat a tiltakozásokat, amelyek akkor lángolhatnak fel, ha Kijev tartani fogja magát a Steinmeier-formulához.

Az ukrán kormányhoz közel álló „Legityimnij” nevű Telegram-csatorna közlése szerint Kijevben mostanában döntenek arról, hogy a továbbiakban mit kezdjenek a térséggel.

„A Donbassz ügyében nem várható elmozdulás. Az Elnöki Hivatal túl gyenge ahhoz, hogy ennek érdekében előterjesszen egy valamennyire is komoly megoldási javaslatot.”

Forrásunk közlése szerint az Elnöki Hivatalban azzal számolnak: bármilyen elmozdulás is legyen a Donbassz ügyében, az tömeges tiltakozásokat válthat ki. Ezért a Bankovaján (1) hallgatólagosan beleegyeztek abba, hogy a Donbassz népköztársaságaiból (LDNR) afféle második Dnyeszter-melléket csináljanak. A Bankovaja számára most az a legfontosabb, hogy a tűszüneti elválasztó vonal mentén megszűnjenek a tűzpárbajok (2), és a katonák, a civilek életét ne fenyegesse tovább semmi.

Mint a Telegram-csatorna szerzői írják: a Donbassz ügyében való előrehaladás egyetlen módja, ha feloldják a gazdasági blokádot (3), illetve megbeszéléseket kezdenek a békefenntartókról.(4) Mivel ők válhatnának a két hadsereget egymástól elválasztó „fallá”.

Megjegyzések:

(1) Bankovaja – „Bank utca”. Ezen az utcán található az Elnöki Hivatal, az államfő rezidenciája, illetve a Minisztertanács. A Majdan napjaiban heves összecsapások színhelye volt.

(2) Úgy tesznek, mintha nem éppen ukrán részről sértenék meg minduntalan a tűszüneteket. Egészen a legutóbbi időkig Moszkvából drákói szigorral ügyeltek arra: nehogy a Donbassz erőit akárcsak meg is lehessen vádolni a tűzszünet megsértésével. Így a Donbassz katonái nemhogy a rájuk bízott lakosság, de még a saját védelmükben sem lőhettek vissza.

(3) Mármint a Donbasszal szemben hosszú évekkel ezelőtt életbe léptetett teljes ukrán gazdasági embargót.

(4) A békefenntartók ügye a Donbassz számára hajmeresztően kockázatos. Orosz részről azzal számolnak, ami a Karabahban bevált: békefenntartók képében orosz katonákat küldhettek a lényegében két vállra fektetett tartományba, elejét véve Oroszország teljes kiszorításának a Kaukázus térségéből.

Ukrán részről azonban az az elképzelés, hogy az ukrán rezsimmel szolidáris országok, békefenntartás címén oda küldött katonáikkal megszállják a Donbassz köztársaságait, lefegyverzik azok önvédelmi erőit, szélnek eresztik (netán le is tartóztatják) a köztársaságok vezetését. Belülről döntve meg rendszerüket, (a szerb Krajinákhoz hasonlóan) megnyitják a köztársaságok határait, beeresztve a már lefegyverzett Donbasszt elözönlő ukrán csapatokat.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...