2023, március 28.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Egy bennfentes szerint Kijev több forgatókönyvvel is készül a Donbassz kapcsán

Angela Merkel német kancellár olyan javaslatokat hoz magával Kijevbe, amelyek felérnek egy ultimátummal. Erről több ukrán politológus is beszél.

Megjegyezzük: a tervek szerint Merkel augusztus 22-én látogat Ukrajnába. Augusztus 20-án Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ukrán szakértők úgy vélik, hogy Kijevnek felajánlják egy elvileg minimális mennyiségű földgáz szállításának lehetőségét az országon belül, bármiféle garancia nélkül. Cserében a „Steinmeier-formuláért”, annak is az orosz értelmezésében.

Az ukrán bennfenteseknek azonban az a véleményük, hogy a Donbasszal kapcsolatban nem lesz lényeges elmozdulás. Lévén, hogy az ukrán elnök csapata és maga Vlagyimir Zelenszkij is elég gyengék ahhoz, hogy képesek legyenek elfojtani azokat a tiltakozásokat, amelyek akkor lángolhatnak fel, ha Kijev tartani fogja magát a Steinmeier-formulához.

Az ukrán kormányhoz közel álló „Legityimnij” nevű Telegram-csatorna közlése szerint Kijevben mostanában döntenek arról, hogy a továbbiakban mit kezdjenek a térséggel.

„A Donbassz ügyében nem várható elmozdulás. Az Elnöki Hivatal túl gyenge ahhoz, hogy ennek érdekében előterjesszen egy valamennyire is komoly megoldási javaslatot.”

Forrásunk közlése szerint az Elnöki Hivatalban azzal számolnak: bármilyen elmozdulás is legyen a Donbassz ügyében, az tömeges tiltakozásokat válthat ki. Ezért a Bankovaján (1) hallgatólagosan beleegyeztek abba, hogy a Donbassz népköztársaságaiból (LDNR) afféle második Dnyeszter-melléket csináljanak. A Bankovaja számára most az a legfontosabb, hogy a tűszüneti elválasztó vonal mentén megszűnjenek a tűzpárbajok (2), és a katonák, a civilek életét ne fenyegesse tovább semmi.

Mint a Telegram-csatorna szerzői írják: a Donbassz ügyében való előrehaladás egyetlen módja, ha feloldják a gazdasági blokádot (3), illetve megbeszéléseket kezdenek a békefenntartókról.(4) Mivel ők válhatnának a két hadsereget egymástól elválasztó „fallá”.

Megjegyzések:

(1) Bankovaja – „Bank utca”. Ezen az utcán található az Elnöki Hivatal, az államfő rezidenciája, illetve a Minisztertanács. A Majdan napjaiban heves összecsapások színhelye volt.

(2) Úgy tesznek, mintha nem éppen ukrán részről sértenék meg minduntalan a tűszüneteket. Egészen a legutóbbi időkig Moszkvából drákói szigorral ügyeltek arra: nehogy a Donbassz erőit akárcsak meg is lehessen vádolni a tűzszünet megsértésével. Így a Donbassz katonái nemhogy a rájuk bízott lakosság, de még a saját védelmükben sem lőhettek vissza.

(3) Mármint a Donbasszal szemben hosszú évekkel ezelőtt életbe léptetett teljes ukrán gazdasági embargót.

(4) A békefenntartók ügye a Donbassz számára hajmeresztően kockázatos. Orosz részről azzal számolnak, ami a Karabahban bevált: békefenntartók képében orosz katonákat küldhettek a lényegében két vállra fektetett tartományba, elejét véve Oroszország teljes kiszorításának a Kaukázus térségéből.

Ukrán részről azonban az az elképzelés, hogy az ukrán rezsimmel szolidáris országok, békefenntartás címén oda küldött katonáikkal megszállják a Donbassz köztársaságait, lefegyverzik azok önvédelmi erőit, szélnek eresztik (netán le is tartóztatják) a köztársaságok vezetését. Belülről döntve meg rendszerüket, (a szerb Krajinákhoz hasonlóan) megnyitják a köztársaságok határait, beeresztve a már lefegyverzett Donbasszt elözönlő ukrán csapatokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó