2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Putyin aláírta az orosz állampolgárság megszerzését megkönnyítő törvényt

Aláírta Vlagyimir Putyin elnök az orosz állampolgárság megszerzését megkönnyítő törvényt, amely egyebek között megengedi, hogy az orosz útlevélért folyamodó külföldieknek az eddigi gyakorlattól eltérően nem kell lemondaniuk le az előző állampolgárságukról.

Az orosz állampolgárságot könnyített eljárásban Fehéroroszország, Ukrajna, Moldova és Kazahasztán állampolgárai mellett azok a külföldiek tudják megszerezni, akiknek legalább egy orosz állampolgárságú, Oroszországban élő szülőjük van. Kérelmezhetik az ilyen elbánást azok is, akik orosz állampolgárral léptek házasságra, és vele közös gyermekük van.

Ugyanez a jog megilleti az Oroszország területén élő, az orosz nyelv hordozójaként elismert személyeket, valamint a Szovjetunió azon volt állampolgárait is, akik volt szovjetköztársaságokban élve nem kapták meg ezen országok állampolgárságát.

Az új szabályozás a jogosultak esetében eltörli az a követelményt is, hogy három éven át Oroszországban kell élniük, és ott törvényes jövedelemmel kell rendelkezniük. A törvény 90 nappal a pénteki publikálását követően lép majd hatályba.

Egy, Putyin által ugyancsak pénteken jóváhagyott adóügyi törvénymódosítás mentesíti a délkelet-ukrajnai  területek lakóit a 3500 rubel illeték megfizetése alól az orosz állampolgárság felvétele és helyreállítása vagy az arról való lemondás esetén (a rubel jelenleg 4,41 forintot ér).

Az orosz elnök kézjegyével látta el az a törvényt is, amely Japán kapitulációjának évfordulójáról, szeptember 2-ról 3-ra tette át a katonai dicsőség és a második világháború lezárásának ünnepét. A hazafias hagyományok ápolásának fontosságát hangsúlyozó indoklás egyebek között rámutatott: a Szovjetunióban is szeptember 3-án ünnepelték a Japán felett aratott győzelmet, amelynek kivívásáért több mint 300 ezer szovjet állampolgár kapott kitüntetést.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...