2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Putyin: a Wagner-csoportot az orosz állam finanszírozza

A Wagner-csoport teljes mértékben az állami támogatástól függ – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben az ország katonai parancsnokainak találkozóján. A katonai magáncég vadászgépeit a védelmi minisztérium és az állami költségvetés szállította és fizette – tette hozzá.

Az orosz hatóságok 2022 májusa és 2023 májusa között 86,26 milliárd rubelt (344 milliárd forint) különítettek el a Wagner vadászgépekre, bérekre és ösztönző kifizetésekre – árulta el az elnök.

Eközben a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin, aki a Concord vendéglátóipari cég tulajdonosa is, több milliárd rubelt keresett az állami megbízásokon – tette hozzá Putyin.

“Amikor a Wagner-csoport fenntartása az állam vállán nyugodott, a Concord tulajdonosa egy év alatt… 80 milliárd rubelt (320 milliárd forint) kapott az államtól azzal, hogy élelmiszereket szállított a hadseregnek” – mondta az elnök.

“Remélem, hogy senki sem lopott semmit, miközben ezeket [a szerződéseket] teljesítette” – folytatta, hozzátéve, hogy a hatóságok “minden bizonnyal utána fognak ásni”.

Múlt pénteken Prigozsin a Wagner-csoportját nagy orosz városok felé küldte azzal a kimondott céllal, hogy eltávolítson több tábornokot, akiket hazaárulással vádolt. A lázadás során több katonai repülőgépet lelőttek.

A lázadás másnap Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közvetítésével ért véget. Prigozsin a döntést azzal magyarázta, hogy el akarta kerülni a nagyobb vérontást. Putyin kijelentette, hogy a hatóságok nem fogják felelősségre vonni Prigozsint és csapatait, és meghívta a Wagner-harcosokat, hogy csatlakozzanak a reguláris orosz hadsereghez. Alternatív megoldásként engedélyezik számukra, hogy kilépjenek az aktív szolgálatból, vagy kövessék Prigozhint Belaruszba, amely vállalta, hogy befogadja őt.

Kedden Putyin dicsérte az orosz hadsereget és a biztonsági tiszteket, amiért megakadályoztak egy polgárháborút. A válaszlépés lehetővé tette, hogy minden kritikus védelmi és kormányzati rendszer tovább működjön – tette hozzá az elnök.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó