2023, szeptember 29.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Bloomberg: Szaúd-Arábia júliusban csökkentheti az Egyesült Államokba irányuló olajexportot

Szaúd-Arábia júliusban csökkentheti az Egyesült Államokba irányuló olajexportot, ami a nyugati piacok beszűkülését eredményezné – jelentette hétfőn a Bloomberg.

A királyság a jövő hónapban egyoldalúan napi 1 millió hordóval (bpd) csökkenti nyersolajtermelését, ami 10%-os csökkenésnek felel meg. A lépéssel az ország teljes kitermelése napi 9 millió hordóra csökkenne, ami 2011 óta a legalacsonyabb szint.

A termeléscsökkentés után Rijádnak a Bloomberg becslése szerint kevesebb mint 6 millió hordó állna rendelkezésre exportra. Ennek következtében a nyugati országokba irányuló olajexportot ez jobban érintheti, mint az Ázsiába, Szaúd-Arábia elsődleges piacára irányuló szállításokat – jósolta a kiadvány.

“Ennek nagy része Szueztől keletre menne, ahol a Szaúd-Aramco, az állami ellenőrzés alatt álló olajipari óriáscég több ázsiai finomítónak azt mondta, hogy annyi nyersolajat kapnak, amennyit kérnek. Ez azt jelenti, hogy minden csökkentés Szueztől nyugatra: Európában és az Egyesült Államokban lesz érezhető” – áll a cikkben.

A hagyományos ázsiai piacai ellátását előtérbe helyezve Rijád csökkentheti az USA-ba irányuló exportot, hogy kikényszerítse a piac szűkülését, ami a készletjelentésekben is megmutatkozna – írja a lap. Az Aramco ellenőrzi az Egyesült Államok legnagyobb kapacitású finomítóját, a Motivát, és befolyásolhatná a Port Arthurban lévő 630 000 napi kapacitású létesítmény ellátását is – jegyezte meg a Bloomberg.

Bár az USA most kevésbé függ a szaúdi nyersolajtól, “valószínűleg ez a legjobb esélye Rijádnak arra, hogy felpörgesse az árakat” – állította a kiadvány.

A termeléscsökkentést július után is meghosszabbíthatják, árulta el Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter. Az esetleges lépés kiegészítené a Rijád és több nagy OPEC+ termelő, köztük Oroszország között májusban életbe lépett önkéntes csökkentéseket.

A 2023 végéig tartó napi mintegy 1,66 millió hordós csökkentés a korábbi megállapodásokon felül jött létre, így az OPEC+ teljes kibocsátáscsökkentése napi 3,66 millió hordó, azaz a globális olajkereslet 3,7%-a.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó