2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Putyin a SWIFT-rendszer alternatívája mellett szólalt fel

Vlagyimir Putyin orosz elnök új, független pénzügyi platformokat szorgalmazott a nemzetközi elszámolásokhoz, hangsúlyozva, hogy az ilyen hálózatok létrejötte biztos, de több ország erőfeszítéseit igényli.

Moszkva a SWIFT megbízható alternatívájaként népszerűsíti saját hazai fizetési rendszerét, amióta az ország számos bankját az év elején lekapcsolták a nyugati pénzügyi hálózatról.

“Oroszország úgy véli, hogy az új nemzetközi pénzügyi platformok létrehozásának folyamata elkerülhetetlen. Ezeknek a platformoknak a nemzeti joghatóságokon kívül kell lenniük, biztonságosnak, depolitizáltnak, automatizáltnak és minden irányítóközponttól függetlennek kell lenniük” – mondta Putyin csütörtökön a Valdaj Vitaklub ülésén.

Megjegyezte, hogy a globális gazdaságnak nyitottabbnak és elfogulatlanabbnak kell lennie, hozzátéve, hogy az alternatív és decentralizált pénzügyi rendszerek kiküszöbölnék a globális pénzügyi infrastruktúra manipulálásának lehetőségét, és lehetővé tennék a nemzetközi tranzakciók hatékony, jövedelmező és biztonságos elszámolását.

Az orosz SPFS bankközi üzenetküldő rendszert 2014 végén hozták létre válaszul az Ukrajna miatti szankciók első hullámára. Ez biztosítja a pénzügyi üzenetek továbbítását a bankok között az országon belül és kívül egyaránt.

Moszkva emellett felgyorsította az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy az amerikai dollártól és az eurótól a nemzeti valutával történő elszámolások felé mozduljon el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...