2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Putyin a SWIFT-rendszer alternatívája mellett szólalt fel

Vlagyimir Putyin orosz elnök új, független pénzügyi platformokat szorgalmazott a nemzetközi elszámolásokhoz, hangsúlyozva, hogy az ilyen hálózatok létrejötte biztos, de több ország erőfeszítéseit igényli.

Moszkva a SWIFT megbízható alternatívájaként népszerűsíti saját hazai fizetési rendszerét, amióta az ország számos bankját az év elején lekapcsolták a nyugati pénzügyi hálózatról.

“Oroszország úgy véli, hogy az új nemzetközi pénzügyi platformok létrehozásának folyamata elkerülhetetlen. Ezeknek a platformoknak a nemzeti joghatóságokon kívül kell lenniük, biztonságosnak, depolitizáltnak, automatizáltnak és minden irányítóközponttól függetlennek kell lenniük” – mondta Putyin csütörtökön a Valdaj Vitaklub ülésén.

Megjegyezte, hogy a globális gazdaságnak nyitottabbnak és elfogulatlanabbnak kell lennie, hozzátéve, hogy az alternatív és decentralizált pénzügyi rendszerek kiküszöbölnék a globális pénzügyi infrastruktúra manipulálásának lehetőségét, és lehetővé tennék a nemzetközi tranzakciók hatékony, jövedelmező és biztonságos elszámolását.

Az orosz SPFS bankközi üzenetküldő rendszert 2014 végén hozták létre válaszul az Ukrajna miatti szankciók első hullámára. Ez biztosítja a pénzügyi üzenetek továbbítását a bankok között az országon belül és kívül egyaránt.

Moszkva emellett felgyorsította az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy az amerikai dollártól és az eurótól a nemzeti valutával történő elszámolások felé mozduljon el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó