2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

VTB Bank: Oroszország visszafordíthatatlanul eltávolodik a dollártól és az eurótól

Oroszország eltávolodik az amerikai dollár és az euró külkereskedelmi használatától, és ez a folyamat “visszafordíthatatlan” – állította Andrej Kosztyin, az egyik legnagyobb orosz hitelintézet, a VTB Bank vezetője.

“Az amerikai dollár és az euró elhagyása már visszafordíthatatlan folyamat Oroszország számára. A jelenlegi tendenciát figyelembe véve a fő külkereskedelmi partnereink középtávon Kína, az emírségek, Törökország, India, a Közel-Kelet, Latin-Amerika és Afrika lesznek. A nemzeti valutára való áttérés az országok ezen csoportjával folytatott kereskedelemben számunkra a legfőbb prioritás” – mondta Kosztyin csütörtökön Bakuban, az Eurázsiai Gazdasági Fórumon.

A bankár szerint ráadásul az Egyesült Államok és más nyugati országok döntése, hogy az év elején befagyasztották Oroszország devizatartalékait, azt mutatja, hogy egyetlen ország sincs biztonságban a hasonló bánásmódtól, és ez az állapot valószínűleg más nemzeteket is el fog fordítani a nagy tartalékvalutáktól.

“Egyetlen állam sem érezheti magát teljesen védettnek a dollárközpontú világgazdaság körülményei között” – hangsúlyozta Kosztyin.

Szavai Vlagyimir Putyin elnök múlt hónapban tett kijelentéseit idézik. Szeptember közepén, amikor a nyugati szankciók miatt az ország gazdaságának szerkezetátalakítására irányuló intézkedésekről tárgyalt, az orosz elnök “elkerülhetetlen folyamatnak” nevezte a dollármentesítést.

Oroszország még 2018-ban hagyott jóvá egy tervet a hazai gazdaság dollármentesítésére.

A folyamat felgyorsítását célzó intézkedéscsomagot vezettek be, amelynek célja a lépések hat éven belüli végrehajtása. Az ukrajnai katonai művelet nyomán Oroszország ellen bevezetett, példátlan gazdasági szankciókat követően azonban Moszkva felgyorsította az általa “kompromittáltnak” nevezett dollártól és eurótól való eltávolodás folyamatát.

A gázexportra rubelalapú fizetési rendszert vezettek be, és elkezdték használni a nemzeti valutákat Oroszország kereskedelmi partnereivel folytatott külkereskedelmének elszámolásában is.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó