2022, december 6.
6.8 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

VTB Bank: Oroszország visszafordíthatatlanul eltávolodik a dollártól és az eurótól

Oroszország eltávolodik az amerikai dollár és az euró külkereskedelmi használatától, és ez a folyamat “visszafordíthatatlan” – állította Andrej Kosztyin, az egyik legnagyobb orosz hitelintézet, a VTB Bank vezetője.

“Az amerikai dollár és az euró elhagyása már visszafordíthatatlan folyamat Oroszország számára. A jelenlegi tendenciát figyelembe véve a fő külkereskedelmi partnereink középtávon Kína, az emírségek, Törökország, India, a Közel-Kelet, Latin-Amerika és Afrika lesznek. A nemzeti valutára való áttérés az országok ezen csoportjával folytatott kereskedelemben számunkra a legfőbb prioritás” – mondta Kosztyin csütörtökön Bakuban, az Eurázsiai Gazdasági Fórumon.

A bankár szerint ráadásul az Egyesült Államok és más nyugati országok döntése, hogy az év elején befagyasztották Oroszország devizatartalékait, azt mutatja, hogy egyetlen ország sincs biztonságban a hasonló bánásmódtól, és ez az állapot valószínűleg más nemzeteket is el fog fordítani a nagy tartalékvalutáktól.

“Egyetlen állam sem érezheti magát teljesen védettnek a dollárközpontú világgazdaság körülményei között” – hangsúlyozta Kosztyin.

Szavai Vlagyimir Putyin elnök múlt hónapban tett kijelentéseit idézik. Szeptember közepén, amikor a nyugati szankciók miatt az ország gazdaságának szerkezetátalakítására irányuló intézkedésekről tárgyalt, az orosz elnök “elkerülhetetlen folyamatnak” nevezte a dollármentesítést.

Oroszország még 2018-ban hagyott jóvá egy tervet a hazai gazdaság dollármentesítésére.

A folyamat felgyorsítását célzó intézkedéscsomagot vezettek be, amelynek célja a lépések hat éven belüli végrehajtása. Az ukrajnai katonai művelet nyomán Oroszország ellen bevezetett, példátlan gazdasági szankciókat követően azonban Moszkva felgyorsította az általa “kompromittáltnak” nevezett dollártól és eurótól való eltávolodás folyamatát.

A gázexportra rubelalapú fizetési rendszert vezettek be, és elkezdték használni a nemzeti valutákat Oroszország kereskedelmi partnereivel folytatott külkereskedelmének elszámolásában is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.