2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Putyin: a Nyugatnak tisztelettel kellene bánnia velünk

Oroszország és Belarusz olyan országok, amelyek készek együttműködni a Nyugattal, de csak akkor, ha kölcsönös a tisztelet – állapodott meg Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenko elnök hétfőn Szocsiban tartott személyes találkozójukon.

A Rosszija 24 tv-csatornán Lukasenko azt mondta, hogy szerinte a Nyugat jövője Oroszországban van, amelynek “mindene megvan, amire szükségük van”. Másrészt, tette hozzá, a Nyugat rendelkezik olyan dolgokkal, amelyekre Oroszországnak és Belarsuznak szüksége van, és amelyeket hajlandó megvásárolni, beleértve bizonyos technológiákat.

“Mit akarnak még? Csak felelős döntéseket kell hozniuk” – mondta.

Putyin egyetértett a belarusz elnökkel, ragaszkodva ahhoz, hogy a Nyugatnak “tisztelettel kell bánnia velünk”.

“Enélkül nem is fogunk velük beszélni. Senki sem fogja eltűrni a megaláztatást” – folytatta Lukasenko, megjegyezve, hogy mind Moszkva, mind Minszk nyitott arra, hogy együttműködjön azokkal, akik egymás mellett akarnak élni, kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatokat építve.

Putyin és Lukasenko Szocsiban tárgyalt. Kép: Kreml

Az orosz vezető korábban azt állította, hogy a Nyugat lényegében hibrid háborút folytat Moszkva ellen, és arra törekszik, hogy “meggyengítse, szétszakítsa és végül elpusztítsa” Oroszországot.

Egy múlt heti televíziós beszédében Putyin azt állította, hogy a nyugati országok nyíltan beismerik, hogy “1991-ben sikerült szétverniük a Szovjetuniót”, és most az a céljuk, hogy “Oroszországot számos régióra osszák fel, amelyek egymás torkának esnének”.

Ennek eszközeként Putyin azt állítja, hogy a Nyugat szándékosan táplálja a ruszofób érzelmeket olyan országokban, mint Ukrajna, ahol azzal vádolja az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy ellenséges kormányt állítottak fel, és ágyútöltelékké változtatták az ukrán népet, háborúba hajszolva őket Oroszország ellen.

Putyin figyelmeztette azokat a nyugati vezetőket is, akik nyíltan Oroszország katonai vereségére szólítanak fel, hogy Moszkva kész minden rendelkezésére álló eszközt felhasználni önmaga védelmére és területi integritásának biztosítására. Joe Biden amerikai elnök visszavágott Putyinnak, azzal vádolva őt, hogy “felelőtlenül fenyegetőzik atomfegyverek bevetésével”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...