2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Putyin: a Nyugat megpróbálja tönkretenni a BRICS-szövetséget, mert meg akarja őrizni globális dominanciáját

A BRICS-csoport nem próbál versenyezni vagy szembeszállni más nemzetekkel vagy csoportokkal, de ennek ellenére ellenállásba ütközik az úgynevezett “aranymilliárd országai” részéről, amelyek meg akarják őrizni globális dominanciájukat – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az orosz államfő csütörtökön a BRICS-csúcstalálkozó dél-afrikai záróünnepségén videokapcsolaton keresztül tartott beszédében rámutatott, hogy a csoportnak a multipolaritáson alapuló új világrend megteremtésére irányuló erőfeszítései “kibékíthetetlen ellenfelekre” találnak, akik le akarják lassítani a folyamatot, és vissza akarják szorítani a világban az új és független fejlődési és befolyási központok kialakulását.

Putyin szerint az “aranymilliárd” államai mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék a számukra előnyös és nekik megfelelő egypólusú világot.

“Megpróbálják a nemzetközi jog rendszerét a saját, úgynevezett szabályokon alapuló rendjükkel helyettesíteni” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy valójában senki sem látta a szabályokat, amelyeket folyamatosan változtatnak és az egyes országok érdekeihez igazítanak.

Az orosz vezető a továbbiakban kijelentette, hogy az országok működése a gyarmatosítással egyenértékű, de “új csomagolásban, ami egyébként nem néz ki túl jól”.

“A modern gyarmatosítók a demokrácia és az emberi jogok jó jelszavai mögé bújva más kárára igyekeznek megoldani a saját problémáikat, továbbra is szégyentelenül szivattyúzva a forrásokat a fejlődő országokból” – állította Putyin.

Ugyanakkor fenntartotta, hogy ezek a “modern kori gyarmatosítók” olyan pénzügyi kapcsolatokat is kialakítanak a fejlődő gazdaságokkal, amelyek szinte lehetetlenné teszik a hitelfelvevők számára adósságaik visszafizetését.

“Ez már nem hitelkötelezettségnek, hanem kárpótlásnak tűnik” – mondta Putyin.

A továbbiakban a “radikális neoliberalizmust” nevezte meg az új, többpólusú világrendet fenyegető másik veszélyként, amelyet szerinte egyes országok olyan alapvető hagyományos értékeket akarnak lerombolni, mint a család intézménye, valamint a nemzeti és vallási hagyományok tisztelete.

“Az opportunista feladatok érdekében egyes politikusok nem haboznak még a neonácizmust, az idegengyűlöletet, a különböző szélsőségeket is igazolni, és eltűrik a terroristákat” – jegyezte meg az elnök.

Putyin kijelentette, hogy a világ többsége, amelynek nagy része a BRICS-országokban képviselteti magát, belefáradt a nyomásgyakorlásba és a manipulációba, és őszinte, egyenlő és egymást tisztelő együttműködést kíván kialakítani.

Az idei BRICS-csúcstalálkozót augusztus 22. és 24. között tartják a csoport elnöki tisztét jelenleg betöltő dél-afrikai Johannesburgban. Oroszországot személyesen Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli, míg Putyin elnök videokapcsolaton keresztül vesz részt. Jövőre az elnöki szék Moszkvába kerül. Putyin már bejelentette, hogy a következő csúcstalálkozóra az oroszországi Kazanyban kerül sor, miközben országszerte több mint egy tucat városban gazdasági, politikai és társadalmi rendezvényeket tartanak majd.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó