2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Az orosz bíróság meghosszabbította az amerikai újságíró fogva tartását

A Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich további három hónapig rács mögött marad, döntött a moszkvai Lefortovo bíróság. A március végén Oroszországban letartóztatott amerikai állampolgár ellen kémkedés vádjával indult eljárás.

“Egy bírósági döntéssel Gershkovich fogva tartásának időtartamát három hónappal meghosszabbították… 2023. november 30-ig” – közölte csütörtökön a bíróság sajtószolgálata.

A meghallgatás zárt ajtók mögött zajlott, mivel az amerikai újságíró elleni büntetőügy anyagai titkosítottak.

Gershkovichot március végén vették őrizetbe az oroszországi Jekatyerinburg város egyik hadiüzemének közelében. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a 31 éves férfi “államtitoknak minősülő információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatának tevékenységéről”. Ha elítélik, akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat.

Áprilisban a bíróság elutasította Gershkovich ügyvédjének kísérletét, hogy 50 millió rubel (kb. 200 millió forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezzék, amit a Wall Street Journal című lap anyavállalata hajlandó volt kifizetni érte.

Ugyanebben a hónapban Antony Blinken amerikai külügyminiszter hivatalosan is úgy nevezte meg Gershkovichot, mint akit Oroszország “jogtalanul tart fogva”. Washington állítólag vizsgálja a lehetőségeket, hogy a riportert egy fogolycsere keretében szabadon engedjék.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő ragaszkodott ahhoz, hogy Gershkovich jekatyerinburgi tetteinek “semmi köze az újságíráshoz”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy jellemezte a WSJ riporterét, mint akit tetten értek egy kémkedési akcióban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó