2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Putyin: a nemzeti valutákban zajló kereskedelem fog globálisan dominálni

A nemzeti valutákban történő elszámolások egyre nagyobb lendületet vesznek, és fokozatosan dominánssá válnak világszerte – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki moszkvai plenáris ülésén.

“A nemzeti valutákban történő elszámolásokra való áttérés aktívan lendületet fog nyerni. Ez elkerülhetetlen… Az ilyen tranzakciók természetesen fokozatosan dominánssá válnak. Ez a többpólusú világ szuverén gazdasági és pénzügyi politikájának logikája” – mondta az elnök.

Putyin azt is megjegyezte, hogy a Nyugat kompromittálta a tartalékvaluta-rendszer egész gondolatát.

“A dollárt fegyverként használva az Egyesült Államok és a Nyugat egésze lejáratta a nemzetközi pénzügyi tartalékok intézményét, először leértékelve azokat a dollár és az eurózóna inflációja miatt, később pedig teljesen ellopva a devizatartalékainkat”.

Az orosz vagyon lefoglalása minden nemzetet elgondolkodtatott arról, hogy dollárban tartsanak-e tartalékokat – mondta az elnök. Szerinte a nemzetközi pénzügyi rendszernek függetlennek és depolitizáltnak kell lennie.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki moszkvai plenáris ülésén. Kép: Kreml

“… A szuverén fejlődést minden ország számára biztosítani kell, bármely ország választását tiszteletben kell tartani. Ez a pénzügyi rendszerrel kapcsolatban is fontos… Természetesen a világ vezető országainak pénzügyi rendszereire kell épülnie” – hangsúlyozta Putyin.

Az esemény élő közvetítését itt olvashatod.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...