2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

Putyin a Krím hazatérése óta népszerűségének csúcsára jutott

Vlagyimir Putyin a Krím és Oroszország újraegyesülése, tavaly március vége óta népszerűségének csúcsára jutott a lakosság körében – állapította meg az egyik orosz közvélemény-kutató cég, amelynek elemzését az orosz államfő hatalomra jutásának 15.évfordulóján rendezett moszkvai szakértői kerekasztal-beszélgetésen ismertették.

A Társadalmi Vélemény Alapítvány (FOM) kutatása szerint amíg 2000-ben a szavazók 47 százaléka voksolt Putyinra, a FOM március 22-én készült felmérése szerint a megkérdezettek 75 százaléka voksolna a jelenlegi államfőre, ha most tartanának elnökválasztást Oroszországban. A politikus népszerűsége a választók körében 15 év alatt több mint másfélszeresére nőtt. Vlagyimir Putyin 2000-2008 két egymást követő időszakban volt államfő, majd 2012-ben újra elnökké választották. Közben miniszterelnökként tevékenykedett.

Alekszandr Oszlon, a FOM közvélemény-kutató cég igazgatója azt is hangsúlyozta, hogy az orosz államfő népszerűségének emelkedésében nem a csecsenföldi háború játszotta a főszerepet 2000-ben, hanem a nyugdíjak kifizetése. Az igazgató az MTI-kérdésére a tájékoztatót követően elmondta, hogy Putyin lakossági megítélése a következő években a stabilitásba és a jövőbe vetett hit, a bizalom erősségétől függ. “Ennek a legfőbb összetevői jelenleg a krími események, azoknak az elfogadottsága a lakosság körében, valamint a gazdasági válság megszüntetését célzó intézkedések” – közölte a szakember.

Ha a gazdasági helyzet romlani fog, az árak emelkednek és az emberek elszegényednek, akkor ez lesz az első számú befolyásoló tényező Putyin népszerűségére. Azt senki sem tudja, mikor és milyen mértékben fog ez bekövetkezni, valamint hogyan fog ez jelentkezni. Jelenleg ez a tényező nem játszik meghatározó szerepet, a válság, ahogy ezt az emberek elmondják, “nem is olyan szörnyű, mint amilyennek korábban tűnt” – fejtette ki a FOM igazgatója.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője  megjegyezte: nem csak Oroszországban gondolják úgy, hanem a világban is akadnak már olyan állami vezetők, akik nem tudják elképzelni, milyen lenne Oroszország Putyin nélkül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó