2023, március 30.
11.3 C
Budapest
0.8 C
Moszkva

Pulitzer-díjas újságíró: az USA áll az Északi Áramlat szabotázsa mögött és a norvégok aktiválták a bombát

Az amerikai haditengerészet búvárai tavaly nyáron robbanóanyagokat helyeztek el az Északi Áramlat csővezetékek alatt, amelyeket három hónappal később a norvégok aktiváltak – jelentette blogján Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró egy jól értesült forrásra hivatkozva.

“Tavaly nyáron a haditengerészet búvárai a <…> Baltops 22 nevű NATO-gyakorlat fedezékében távolról aktiválható robbanószerkezeteket helyeztek el, amelyek három hónappal később a négy Északi Áramlat-vezetékből hármat megsemmisítettek” – írta.

A norvég haditengerészet egyik repülőgépe egy hidroakusztikus bóját dobott le, amely szeptember 26-án aktiválta a robbanószerkezeteket – írja Hersh.

Mint az újságíró megjegyezte, Joe Biden amerikai elnök kilenc hónapig tartó, rendkívül titkos megbeszélések után döntött az Északi Áramlat szabotálásáról a washingtoni nemzetbiztonsági közösségen belül.

“A megbeszélések során a fő kérdés az volt, hogyan ne hagyjunk hátra semmilyen bizonyítékot” – árulta el.

Amikor a Fehér Ház szóvivőjét, Adrienne Watsont kérdezték, azt mondta, hogy “ez hazugság és teljes kitaláció”. Tammy Thorpe a Központi Hírszerző Ügynökségtől hasonlóan reagált – tisztázta Hersh.

Hozzátette, hogy Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is részt vett a szabotázsban.

Ezen túlmenően az amerikai haditengerészet azt javasolta, hogy tengeralattjárót használjanak az Északi Áramlat megtámadására, a légierő pedig távoli detonátorral ellátott bombákat javasolt – hangsúlyozta az újságíró.

Az Északi Áramlat egy exportvezeték Oroszországból Európába a Balti-tengeren keresztül.

Közvetlenül összeköti Oroszország legnagyobb földgázmezőit és az európai fogyasztókat, megkerülve a tranzitállamokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó