2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Financial Times: iráni “szellemflotta” szállítja a szankcionált orosz olajat

Irán több hajót vet be egy “szellemflotta” részeként, amely orosz olajat szállít az országból származó exportra vonatkozó nyugati szankciókat kijátszva – jelentette kedden a Financial Times.

A “szellemflotta” kifejezés a szankciók kijátszására használt tartályhajókra utal, amelyekkel olajat szállítanak. Irán és Venezuela az elmúlt években tökéletesítette ezt a gyakorlatot az amerikai szankciók kijátszására.

A jelentés szerint az elmúlt két hónapban legalább 16 ilyen hajó kezdett orosz olajat szállítani. Korábban mindössze kilenc tanker tért át az orosz útvonalra az ukrajnai ellenségeskedések kezdete óta.

Az FT szerint a “szellemhálózat” részeként azonosított hajókon szállított orosz nyersolaj mennyisége januárban több mint 9 millió hordóra ugrott a novemberi kevesebb mint 3 millió hordóról.

Egy meg nem nevezett hajóközvetítő az újságnak elmondta, hogy sok tankerhajó-üzemeltető hajlandó volt részt venni a szállításban, tekintettel a kínált vonzó tarifákra.

“Most már mindenki bűnös” – mondta a hajóközvetítő. “A határvonal a szürke piac és a hagyományos tankerpiac között az elmúlt évben határozottan elmosódott”.

Az orosz nyersolajra vonatkozó hatályos szankciók értelmében az EU, a G7-országok és Ausztrália megtiltotta más nemzeteknek a biztosítási és szállítási szolgáltatásokhoz való hozzáférést, hacsak nem tartják be a finomított termékek árplafonját.

Az FT szerint az orosz olajat továbbra is nyugati biztosítással működő tartályhajókkal szállítják. Ez a biztosítás csak azzal a feltétellel vehető igénybe, hogy az olajat az árplafon alatt vásárolták meg – magyarázta a lap, hozzátéve, hogy az orosz exportra szánt fő Uráli olaj ára 30-40 dollár/hordó árengedményre csökkent a nemzetközi referencia nyersolajok, például a Brent ára alá.

A jelentés rámutatott, hogy Moszkva már kénytelen volt nyersolajának nagy részét Ázsiába irányítani, miután december 5-én életbe lépett az EU által a tengeri behozatalra vonatkozó tilalom. A statisztikák azt mutatják, hogy Kína és India növelte az importot, és rekordmennyiségű orosz üzemanyagot vásárolt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó