2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Porosenko: Oroszország és az ukrán oligarchák a két fő ellenség

Az ukrán elnök szerint a Donbássz felkelői túllépik a vörös vonalat, és minden eddig elért eredményt eltörölnek, ha megtartják az októberre kiírt választásokat. Az ukrán vezetés szerint a béke megőrzése a legfőbb komponens a minszki egyezmények végrehajtásához vezető úton” – jelentette ki Porosenko elnök a Washington Postnak, az Indepedendentnek és a Weltnek vasárnap adott interjújában.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a Donbássz felkelői túllépik a vörös vonalat, és minden eddig elért eredményt eltörölnek, ha megtartják az októberre kiírt választásokat, ezenkívül más reakciók is azonnal követhetik az eseményeket, mindenekelőtt szankciók Oroszország ellen, ha az „megpróbálja meggyilkolni a minszki egyezményeket.”

Porosenko amerikai látogatása során ismét fegyvereket kért, de csak védelmi célból.

„Két veszély fenyeget ma minket: Oroszország és az ukrán oligarchák. Mindkettő komoly kihívás a számunkra” – jelentette ki az ukrán elnök. A fogolycsere és az Oroszországban bírói ítéletre váró Nagyezsda Szavcsenkó helikopter-hajózó és a Krímben diverziós akciót előkészítő Oleg Szencov kapcsán megjegyezte, hogy „Ukrajna bármi áron hazahozza hőseit.”

Porosenko szerint a Donbásszban kialakult fegyverszünet még nem jelenti a háború végét, mindössze azt, hogy a felkelők taktikát változtattak. Véleménye szerint Kijev a legapróbb nüanszait is végrehajtotta már a minszki egyezményeknek, míg Oroszország éppen csak nekilátott a teendők végrehajtásának.

Miheil Szaakasvili kritikai hangú megjegyzéseit nem kommentálta az ukrán elnök, ehelyett megerősítette, hogy Odessza kormányzója továbbra is bírja a bizalmát. Porosenko szerint Szaakasviliből “remek ukrán miniszterelnök lehetne”.

Forrás: TASS

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...