2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva

Porosenko nem lesz ott a kijevi melegfelvonuláson

Porosenko egy sajtókonferenciát tartott június ötödikén – írja a Vesztyi. Az egyik újságíró az LMBT-közösség felvonulásával kapcsolatos kérdést tett fel az ukrán elnöknek. „Keresztényként és európai elnökként viszonyulok ehhez a kérdéshez. Úgy gondolom, hogy ez abszolút összeegyeztethető fogalom. Nem fogok részt venni a felvonuláson. Nem látom annak semmilyen alapját, hogy akadályozzuk ezt a felvonulást, mivel ez minden egyes ukrán állampolgár alkotmányos joga” – mondta az ukrán elnök megjegyezve, hogy a rendőrség képes lesz rendet biztosítani a rendezvény alatt.

A Jobb Szektor a napokban megkérte Kijev polgármesterét, Vitalij Klicskót, hogy tiltassa be a meleg felvonulást. Klicsko figyelembe véve a kérést felszólította a felvonulás szervezőit, hogy töröljék a rendezvényüket a lehetséges provokációk miatt. „A jelenlegi körülmények között provokáció veszélye fenyeget a fővárosban. Ezért megkérem a szervezőket, hogy tartózkodjanak az ilyen rendezvény levezetésétől. A biztonság mindenek előtt” – mondta Klicsko.

Dmitrij Jaros, a Jobb Szektor vezetője azt írta Facebook oldalán, hogy az Egyenlőség felvonulásnak nemcsak az ukrán nép erkölcsi hanyatlása a célja, hanem meggyalázása azon emberek sírjának, akik meghaltak Ukrajnáért és védelmezik azt.

Mindezek ellenére az Egyenlőség felvonulása szervezői bejelentették, hogy megtartják a június hatodikai rendezvényt. „A Kijevparad-2015 szervezői bizottsága hálás Kijev polgármesterének, amiért kifejezte aggodalmát a felvonulás biztonsága miatt, és azt tanácsolja, hogy mondjuk le. Meghallottuk a tanácsot, de holnap, június hatodikán élni fogunk a szabad véleménynyilvánítás jogával és megtartjuk az Egyenlőség felvonulását. Ezeket a jogokat biztosítja Ukrajna Alkotmánya, aminek a betartása Ukrajna nemzetközi kötelessége. A célunk annak a kinyilvánítása, hogy az LMBT-jogok az emberek jogai. A felvonulás résztvevői nem terveznek provokációkat, verekedéseket vagy zavargásokat. A felvonulás résztvevői biztonságának garantálása, a provokációk megszüntetése, az ellentüntetők elhatárolása és az összetűzésre való figyelmeztetés az állam kötelessége” – nyilatkozták a szervezők.

RapidPress Hírszolgálat

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó