2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Obama a Moszkva elleni szankciók fenntartására igyekszik rávenni az európai vezetőket

Az Oroszország elleni szankciók mellett való kitartás fontosságáról igyekszik majd meggyőzni az európai vezetőket Barack Obama amerikai elnök a G7-csoport vasárnap kezdődő bajorországi csúcstalálkozóján, azzal érvelve, hogy Moszkva megsérti az ukrajnai tűzszüneti megállapodást – derült ki a Fehér Ház előzetes tájékoztatásából.

Az amerikai elnöki hivatal tisztségviselői aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a minszki fegyvernyugvási megállapodás és a Moszkva ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedések miatt Kelet-Ukrajnában a héten kiújultak az erőszakcselekmények. Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a telefonos háttér-tájékoztatón kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök “számítása nem változott meg teljesen” Ukrajnával kapcsolatban, és hogy az “orosz agresszió” közepette a szankciók fenntartása a helyes irány, mert azok elrettentően hatnak a még agresszívabb fellépéssel szemben, de időre van szükség, amíg azok kifejtik hatásukat. Példaként hozta fel, hogy Irán tárgyalóasztalhoz ültetéséhez évekre volt szükség.

“Azért fontos fenntartani a szankciókat, hogy azokat a nemzetközi jogot és a nemzetközi normákat folyamatosan megsértő országok ne csak olyan egyszeri büntetésnek tekintsék, amelynek lejáratát képesek kivárni” – mondta Rhodes. Sürgette a nyomásgyakorlás folytatását és annak demonstrálását, hogy a transzatlanti egységen nem keletkeztek repedések, és hogy Oroszország számára a költségek növekedni fognak.

Az uniós államok vezetőinek a nyáron kell eldönteniük, hogy meghosszabbítsák-e a szankciók hatályát és Obama a Münchentől 100 kilométerre fekvő Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) erre fogja bátorítani őket. Ugyanakkor, hacsak nem következik be a kelet-ukrajnai válság jelentős eszkalálódása, a jelek szerint sem az Egyesült Államok, sem az EU nem hajlik a gazdasági büntetőintézkedések szigorítására.

Charles Kupchan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának európai ügyekért felelős főigazgatója szerint nincs változás Oroszország Ukrajna-politikájában, ugyanakkor Ukrajna sem fásult bele a konfrontációba. Szavai szerint Washington nem zárja ki annak lehetőségét, hogy “előbb vagy utóbb az oroszok be fogják tartani a minszki megállapodásokat” és hogy a konfliktust diplomáciai eszközökkel lehet majd lezárni. Mint mondta, az, hogy ennek érdekében hogyan gyakoroljanak nyomást Oroszországra, a tárgyalások témája lesz az elmaui kastélyban.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök a csúcsot megelőzően kijelentette: Oroszországot nem szabad visszaengedni a G7-be, amíg Putyin az elnök. Kanada és Japán kormányfője a csúcstalálkozó előtt felkeresi Ukrajnát. Barack Obama a találkozót megelőzően külön tárgyal majd Angela Merkel német kancellárral és beszédet mond majd Krun alpesi faluban. Külön találkozik majd David Cameron brit miniszterelnökkel és Haider al-Abádi iraki kormányfővel is, aki részt vesz majd az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel szembeni fellépés megvitatásán.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....