2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva
Array

Porosenko: külföldi fegyveres erőket vonnak be az ukrajnai katonai műveletekbe

Petro Porosenko ukrán államfő utasította csütörtökön a hadsereg vezérkarát, hogy dolgozzon ki új taktikát, amely külföldi fegyveres erők közvetlen bevonását teszi lehetővé az ukrajnai katonai műveletekbe. Porosenko az utasítást azután adta ki, hogy lezuhant egy malajziai utasszállító repülőgép Ukrajnában, nem messze az orosz határtól. A gépet nagy valószínűséggel rakétatalálat érte.

Kijev nem zárja ki, hogy vagy orosz területről az orosz légvédelem vagy a kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le a gépet, és határozottan cáfolja, hogy az ukrán fegyveres erők követték volna el a támadás. Moszkva és az oroszbarát szakadárok szintén cáfolják, hogy ők lennének felelősek az utasszállító tragédiájáért.

A felkelők egyik Twitterén, a Novorossziján azt állítják, hogy a gépet nem föld-levegő rakétával lőtték le, és a támadásért az ukrán légierő a felelős. A vitában, hogy melyik oldalnak van meg a technikai háttere egy 10 kilométeres magasságban repülő utasszállító lelövéséhez, az ITAR-TASZSZ azt írta: az ukrán hadsereg éppen szerdán telepített BUK légvédelmi rakétákat a térségbe, csütörtökön pedig Harkovba is.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által nyilvánosságra hozott államfői közlemény szerint az ukrán hadsereg vezérkara jelenleg Porosenko utasítására katonai egységek átcsoportosítását készíti elő. Az elnök emellett utasította az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanácsot (RNBO), hogy tegyen meg mindent az ukrán fegyveres erők maximálisan hatékonnyá tételére.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó