2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Politico: Scholz amerikai utasítást fog követni az Ukrajnába irányuló tankszállítás kérdésében

Olaf Scholz német kancellár Joe Biden amerikai elnök útmutatását fogja követni annak eldöntésében, hogy támogatja-e Kijevet Leopard 2 fő harckocsikkal az Oroszország elleni harcban – jelentette szerdán a Politico forrásokra hivatkozva.

Nagy-Britannia bejelentette, hogy fő harckocsikat biztosít Ukrajnának, Lengyelország pedig közölte, hogy “a koalícióépítés részeként” egy század Leopard 2 páncélost ad át Kijevnek. Berlin azonban még nem adott zöld utat Lengyelországnak a tankok átadására.

Két meg nem nevezett német tisztviselő szerint Scholz álláspontja az ügyben “erősen függ” Bidentől. Múlt héten a két vezető közös nyilatkozatban jelentette be, hogy Washington Bradley gyalogsági harcjárműveket adományoz Kijevnek, Berlin pedig  Mardereket és egy Patriot légvédelmi rendszert küld.

A német kormányszóvivő az Egyesült Királyság azon kezdeményezését, hogy harckocsikat szállítson Ukrajnának, úgy kommentálta, hogy “a brit kormány által bejelentett lépés miatt most nem változik a helyzet”. Hozzátette, hogy nincs tudomása arról, hogy a szövetségesek részéről érkezett volna olyan kérés, hogy Leopard harckocsikat küldjenek Ukrajnának.

Az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyomás nehezedett Németországra, hogy Leopard 2 harckocsikat szállítson Ukrajnának, de nem volt hajlandó ezt megtenni, Scholz azzal érvelt, hogy egyetlen más NATO-ország sem küldött ilyen típusú harckocsikat Ukrajnának, és Németországnak nem kellene az elsőnek lennie. Hozzátette, hogy az ilyen lépéseket a szövetségesekkel kell egyeztetni.

Oroszország többször figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ne küldjenek fegyvereket Ukrajnába, azzal érvelve, hogy ez csak meghosszabbítja az ellenségeskedést. Kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára azzal vádolta a NATO-t és az Egyesült Államokat, hogy “mindenképpen részt vesznek ebben a konfliktusban, bár közvetve, közvetett módon”, mivel továbbra is fegyvereket küldenek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....