2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Politico: az EU már véglegesíti a kilencedik szankciócsomagot Oroszország ellen

Az EU tisztviselői egy új szankciócsomagról tárgyaltak Oroszország ellen az ukrajnai konfliktus miatt – jelentette hétfőn a Politico. A lehetséges további korlátozások közel kétszáz olyan listát tartalmaznak, amelyek kulcsfontosságú orosz iparágakhoz kapcsolódnak, köztük a technológiai, a pénzügyi és a médiaágazathoz.

Az Európai Bizottság állítólag a hétvégén megbeszéléseket szervezett, hogy előkészítse a Moszkva elleni kilencedik szankciócsomagot. A tanácskozásokon meg nem határozott számú uniós tagállam vett részt.

Az előterjesztett intézkedések között szerepel egy 180 új célpont, amely a technológiai, pénzügyi és médiaszektort sújtja Oroszországban – áll a jelentésben.

A Politico által idézett diplomáciai források bíznak abban, hogy az EU viszonylag gyorsan, esetleg még a Külügyi Tanács és az EU jövő heti csúcstalálkozója előtt konszenzusra juthat a kérdésben.

A jelentés azután született, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt hónapban kijelentette, hogy az unió folytatja a Moszkva elleni kilencedik szankciócsomag kidolgozását.

“Keményen dolgozunk azon, hogy ott üssük Oroszországot, ahol fáj, hogy még inkább eltompítsuk az Ukrajna elleni háborúra való képességét” – mondta, hozzátéve, hogy az ügyön “teljes gőzzel” folyik a munka.

Akkor nem közölt részleteket arról, hogy milyen intézkedésekről tárgyalnak.

Október elején az EU megállapodott a nyolcadik csomagról, amely az acéltermékekre, a repülőgépipari termékekre és más, Oroszország számára gazdaságilag fontosnak ítélt termékekre vonatkozó korlátozásokat tartalmazott. Emellett szombaton az EU hivatalosan is elfogadta az orosz tengeri olajexportra vonatkozó árplafont, hordónként 60 dollárban állapítva meg. Oroszország azonban többször is figyelmeztetett, hogy nem fog energiát szállítani az intézkedést támogató országokba.

A nyugati országok által az ukrajnai konfliktus miatt Moszkvára kivetett, példátlan szankciók között szerepel az is, hogy befagyasztották Oroszország devizatartalékainak mintegy felét. Moszkva többször is azt állította, hogy ezeket a pénzeszközöket “lényegében ellopták”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...