2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Politico: a Pentagon F-16-osok Ukrajnába küldéséért lobbizik

Amerikai katonai tisztviselők “csendben nyomást gyakorolnak” a védelmi minisztériumra, hogy zöld utat adjon F-16-os vadászrepülőgépek szállítására Ukrajnának, hogy segítsék az Oroszország elleni harcot – jelentette szombaton a Politico. Eddig egyetlen ország sem szállított Kijevnek modern, nyugati gyártmányú harci gépeket, a többszöri kérés ellenére sem.

Az egyik Pentagon-tisztviselő és két másik, az ügyet ismerő, a kiadvány által megkérdezett forrás szerint a védelmi minisztériumon belüli kampány a repülőgépek Ukrajnába küldéséért “egyre nagyobb lendületet vesz”.

Az optimizmust részben az a közelmúltban hozott döntés táplálta, hogy M1 Abrams harckocsikat és Patriot légvédelmi rendszereket küldenek Kijevnek – áll a jelentésben.

A lehetséges F-16-os szállítások kapcsán a Védelmi Minisztérium egyik magas rangú tisztviselője a következőket mondta a kiadványnak: “Nem hiszem, hogy elleneznénk”, ugyanakkor megjegyezte, hogy végleges döntés még nem született. Kijev egyelőre nem ragaszkodik ahhoz, hogy a vadászgépek a legfőbb prioritás – tette hozzá a tisztviselő, aki kifejtette, hogy az Egyesült Államok arra összpontosít, hogy segítsen Ukrajnának a közvetlenebb szükségleteinek kielégítésében.

A Politico egyik forrása szerint az USA-nak “hetekbe” telhet, mire döntést hoz arról, hogy saját vadászgépeket küld-e Ukrajnának, vagy jóváhagyja az F-16-osok más országokból történő átadását.

Miután az USA és Németország beleegyezett, hogy Ukrajnának 31 Abrams, illetve 14 Leopard 2 harckocsit biztosít, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megduplázta a nagy hatótávolságú rakétákra és vadászgépekre vonatkozó kéréseit.

Míg Németország jelezte, hogy nem szállít Ukrajnának harci gépeket, szerdán, amikor a vadászgépekről kérdezték, John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője kijelentette, hogy Washington “folyamatos tárgyalásokat folytat” Kijevvel katonai képességeiről.

“Nem lehet hibáztatni az ukránokat, hogy egyre több és több rendszert akarnak. Nem ez az első alkalom, hogy vadászgépekről beszélnek. De ezen a fronton nem tudok semmilyen bejelentést tenni” – mondta.

Oroszország többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne szállítson fegyvereket Ukrajnának, azzal érvelve, hogy ezzel csak meghosszabbítaná a konfliktust. Csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára kijelentette, hogy a fegyverszállítások újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a nyugati országok közvetlenül részt vesznek a Moszkva és Kijev közötti patthelyzetben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...
spot_img

Videó