2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Politico: a félidős választások után az EU-nak kell pótolnia kieső amerikai támogatásokat Kijevnek

Az EU-tagállamoknak fel kell készülniük arra, hogy a november 8-i amerikai félidős választások után több támogatást nyújtsanak Ukrajnának – írja a Politico című lap.

Ha a Republikánus Párt veszi át az irányítást a kongresszusban, “Ukrajna háborús erőfeszítéseinek a NATO legbőkezűbb adományozója hirtelen sokkal szűkmarkúbbnak tűnhet” jövőre – figyelmeztetett a kiadvány csütörtökön. Hasonló előrejelzéseket tettek más kiadványok, például az Axios is.

A közvélemény-kutatások szerint az amerikai szavazók körében egyre csökken az Ukrajna támogatásának népszerűsége. A Republikánus Párt tagjai egyre gyakrabban bírálják Joe Biden elnököt, amiért több tízmilliárd dolláros segélyt kér a kongresszustól Kijevnek, és nem költi a pénzt a párt által fontosnak tartott belpolitikai kérdésekre, például a határvédelemre.

“Szerintem az emberek recesszióban fognak ülni, és nem fognak üres csekket írni Ukrajnának. Egyszerűen nem fogják megtenni” – mondta Kevin McCarthy, a képviselőház kisebbségi vezetője a héten a Punchbowl Newsnak.

A republikánusok már régóta sürgetik az EU-t, hogy vállaljon nagyobb terhet Ukrajna támogatásában, azzal érvelve, hogy az ottani válság nagyobb veszélyt jelent az európaiakra, mint az Egyesült Államokra. A Politico előrejelzése szerint azzal, hogy a párt erősebb befolyást szerez a költségvetés felett, Washington megközelítése a szövetségeseivel szemben megváltozhat.

A Biden-kormányzat “baráti bátorítást alkalmaz … ahelyett, hogy szidalmazná partnereit” – jegyezte meg a hírportál. Ha a republikánus párt átveszi a kongresszus irányítását, nem használnának majd “ilyen barátságos hangnemet”.

Brüsszeli tisztviselők azonban nem számítanak komolyabb változásokra Washington Ukrajnával szembeni nagylelkűségében, mivel az általános kétpárti konszenzus ezt támogatja.

Az Egyesült Államok észt nagykövete, Kristjan Prikk elmondta, hogy “a kongresszus különböző tagjai biztosították arról, hogy mindkét párt részéről erős a mag támogatása az Ukrajnának nyújtott támogatás folytatásának, amíg csak szükséges”.

David McAllister, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke a Politico című lapnak elmondta, hogy végső soron “az elnök jelentős ellenőrzést tart fenn a külpolitika felett”.

Eközben az európai választók érzik az Oroszországgal való kereskedelmi szakítás és az emiatt megugró energiaárak fájdalmát. Az EU vezetése egységre és elszántságra szólított fel a gazdasági nehézségekkel szemben, mondván, hogy a blokknak biztosítania kell Moszkva vereségét Kijevvel szemben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...